Om vaccination

Om vaccinerna

Vaccination och smittspridning

 • Vaccinationen minskar risken för både allvarlig och lindring sjukdom och för att sprida smittan vidare. Inget vaccin skyddar alla till hundra procent. Därför är det förväntat att några av de som blivit vaccinerade blir sjuka, eller smittsamma utan att ha symptom. Det gäller alla vacciner och inte bara de mot covid-19. Om du som är vaccinerad med två doser blir sjuk i covid-19 får du oftast bara en lindrig sjukdom.

  Genom att vaccinera dig, skyddar du både dig själv och andra. Det i sin tur minskar smittspridningen i hela samhället på sikt.

  Studier pågår för att få reda på hur länge skyddet efter covid-19-vaccinerna varar och om fler doser kommer att behövas.

  Uppdaterad: 2021-09-07 11:39

  Direktlänk till frågan
 • Du har ett bra skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19 två veckor efter dos 2.

  Läs mer: Om vaccinerna mot covid-19

  Uppdaterad: 2021-09-13 17:05

  Direktlänk till frågan
 • Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd mot sjukdom eller smitta. Därför kan några få som är vaccinerade mot covid-19 bli infekterade med coronaviruset, trots två doser vaccin. Det är dock mycket liten risk att någon som är vaccinerad för smittan vidare.

  Vi vet att vaccination med två doser bidrar till att minska smittspridningen och skyddar mot allvarlig sjukdom. Men för att bromsa smittspridningen behöver vi fortsätta att följa de allmänna råden under tiden som vaccinationerna pågår: stanna hemma vid symtom, håll avstånd till varandra och tvätta händerna ofta.

  Läs mer: Det här gäller för dig som är vaccinerad

  Uppdaterad: 2021-09-07 11:41

  Direktlänk till frågan
 • Vaccinationen mot covid-19 är det viktigaste verktyget för att bromsa smittspridningen. Men kom ihåg att vaccinationen inte har kommit lika långt i många andra länder och att covid-19 fortsätter att spridas. Vi behöver fortsätta skydda varandra från smitta genom att följa de allmänna råden: stanna hemma vid symtom, håll avstånd till varandra och tvätta händerna ofta.

  Är du inte vaccinerad eller haft covid-19 de senaste 6 månaderna är det viktigt att testa dig om du varit utanför Norden.

  Läs mer: Det här gäller för dig som är vaccinerad

  Uppdaterad: 2021-09-13 17:06

  Direktlänk till frågan
 • Ja, det är viktigt att du som är vaccinerad mot covid-19 fortsätter följa de allmänna råden även efter att vaccinet har börjat verka.

  Alla åldersgrupper är inte vaccinerade än och det pågår fortfarande en smittspridning av covid-19.

  Det finns vissa undantag gällande smittspårning för den som är vaccinerad.

  Läs mer: Om du eller någon i familjen har blivit sjuk

  Uppdaterad: 2021-09-07 11:46

  Direktlänk till frågan
 • Det är ännu för tidigt att säga hur länge man har ett skydd av vaccinet. Effekten av vaccinet behöver följas över en längre period för att kunna visa hur långvarigt skyddet är och om du behöver fylla på med nya doser längre fram.

  Källa: Läkemedelsverket

  Uppdaterad: 2021-08-13 10:27

  Direktlänk till frågan
 • Om du är vaccinerad med två doser vaccin och det har gått två veckor sedan sista dosen, gäller det här när någon i ditt hushåll är sjuk i covid-19:

  • Om du själv får symtom på covid-19 ska du stanna hemma och testa dig. Det finns en viss risk att du kan bli sjuk i covid-19, trots vaccinationen, och därmed smitta andra.
  • Om du inte har några symtom på covid-19 behöver du inte stanna hemma. Du kan till exempel gå till ditt arbete om du inte kan arbeta hemifrån. Men det kan finnas regionala skillnader i hur rekommendationerna ser ut. Följ därför alltid de instruktioner om smittspårning som den som är sjuk får.
  • Om du arbetar inom vård och omsorg kan du behöva testa dig för covid-19 trots att du är vaccinerad och symtomfri. Du får information från din arbetsplats och via smittspårningen om vad som gäller för dig.

  Uppdaterad: 2021-06-18 16:12

  Direktlänk till frågan

Vaccination och testning

Vaccination i olika grupper

Frågor och svar hos andra aktörer