Ehecutbrott i Dalarna är över

Lyssna

PUBLICERAT 24 JULI 2013: Det ehecutbrott bland personer som ätit på en restaurang i Rättvik i mitten av juni anses nu vara över. Restaurangen har efter sanering öppnat igen.

Utbrottet utreddes av flera smittskyddsenheter och Smittskyddsinstitutet och sammanlagt 30 personer bekräftades smittade. Det är ännu oklart vad som orsakade utbrottet men utredningen fortsätter att försöka identifiera smittkällan.

Utbrottet upptäcktes fredagen den 28 juni då smittskyddsenheten i Dalarna mottog anmälningar på fem personer med ehec. Alla hade varit på Stiftsgården i Rättvik. Anläggningen har gäster från hela landet och ett omfattande arbete med att kontakta dessa inleddes.

30 personer smittade

Personer som hade varit på Stiftsgården mellan den 16 till 28 juni och blivit magsjuka uppmanades att lämna prov. Kartläggningen identifierade 30 personer från framförallt Dalarna och Stockholm som ätit på Stiftsgården i mitten av juni och någon vecka framåt och som insjuknat i ehec-infektion.

Myndigheterna letar efter smittkällan

Smittskyddsinstitutet har skickat ut enkäter till de som har besökt restaurangen där de får uppge vad de ätit. Genom att jämföra vad de sjuka och de friska har ätit hoppas man kunna spåra smittkällan. Parallellt spårar de lokala miljö- och hälsoskyddsenheterna tillsammans med Livsmedelsverket maten som serverats.

Öppnat igen efter sanering

Restaurangen var stängd i en vecka och har efter sanering öppnat igen. Lokalerna sanerades grundligt och all mat som härrörde från de aktuella veckorna i juni har kasserats.