Frågor och svar om vaccination mot pneumokockinfektion
Frågor och svar kring pneumokockinfektion är främst avsedda för personal inom hälso- och sjukvården, som vägledning i det dagliga arbetet, men kan självfallet användas av föräldrar och andra intresserade. För att lyssna på en enskild fråga och svar öppnar du frågan och klickar sedan på Lyssna.
Om pneumokocker
-
Pneumokocker är bakterier (Streptococcus pneumoniae) som kan ingå i den normala bakteriefloran utan att orsaka sjukdom, men som också kan orsaka både lindrigare infektioner och mycket allvarliga och ibland livshotande sjukdomar.
När en bakteriell infektion uppträder som en komplikation till en virusinfektion i de övre luftvägarna (till exempel i anslutning till en influensainfektion) är det oftast pneumokocker som är orsaken.
Läs mer om pneumokocker här:
-
Pneumokocker förekommer i näsa och svalg och sprids genom kontakt med sekret från de övre luftvägarna.
-
Det vanligaste är att pneumokocker koloniserar slemhinnan i de övre luftvägarna utan att ge några symtom.
Pneumokocker kan däremot också orsaka lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. De är den vanligaste orsaken till sådana bakteriella luftvägsinfektioner.
Pneumokocker är också en av de vanligaste orsakerna till hjärnhinneinflammation och blodförgiftning (sepsis). Allvarlig pneumokocksjukdom kan leda till bestående hörselskador eller hjärnskador.
Pneumockinfektioner är i regel lätta att behandla med antibiotika och det är ovanligt att i övrigt friska personer dör av infektionen.
-
Barn under två år, och barn med vissa sjukdomar (till exempel sickelcellanemi, kronisk hjärt- eller lungsjukdom) löper större risk än andra barn att drabbas av allvarlig pneumokocksjukdom.
Även vuxna med vissa sjukdomar och äldre personer löper större risk att drabbas av allvarlig sjukdom.
-
Pneumokocker ingår i den normala bakteriefloran i näs-svalgrummet (nasopharynx) och uppskattningsvis hälften av alla barn som vistas i förskolan är bärare av pneumokocker. Eftersom bärarskap av pneumokocker är vanligast förekommande hos småbarn, och dessa ofta är snuviga och infekterade också med andra bakterier och virus, sker den mesta smittspridningen av pneumokocker mellan och från barn i förskoleåldern. Framför allt sker detta i förskolemiljöer.
-
Pneumokockinfektioner behandlas med antibiotika. Antibiotikaresistens har ökat något bland pneumokocker.
Här hittar du statistik om pneumokocker med nedsatt känslighet för penicillin:
Pneumokockinfektion med nedsatt känslighet för penicillin (PNSP)
-
Genom att vaccinera sig kan man minska risken att drabbas av pneumokockinfektion.
Läs mer om vilka pneumokockvacciner som finns och vilka som rekommenderas vaccination:
Vaccination mot pneumokocker
-
Spädbarn erbjuds vaccination genom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Kompletterande vaccinationer ska erbjudas till tidigare ovaccinerade barn upp till sex års ålder.
Vaccination mot pneumokocker rekommenderas även för vuxna och barn över två år med vissa kroniska sjukdomar och tillstånd, samt för personer som är 65 år och äldre, men regionerna är inte skyldiga att erbjuda dessa vaccinationer kostnadsfritt.
-
Nej, pneumokocker är bara en av många möjliga orsaker till lunginflammation. Vaccinationen skyddar bara mot lunginflammation orsakad av just pneumokocker. Det finns dessutom många olika typer av pneumokocker, och vaccinerna skyddar bara mot en del typer, de som är vanligast.
Läs mer om de olika vaccinerna som finns mot pneumokockinfektioner här:
-
Ja, det är möjligt att ge vaccin mot influensa och pneumokocker vid samma vaccinationstillfälle. Detta gäller alla typer av influensavaccin. Olika injektionsställen bör användas.
-
Eftersom vaccinerna mot covid-19 är nya vacciner, ska andra vacciner helst inte ges samtidigt. Det bör gå minst 7 dagar mellan en vaccination mot covid-19 och en annan vaccination.
-
Du kan vaccinera dig mot pneumokocker även om du inte tillhör en riskgrupp, men nyttan är inte lika stor för dig som för personer i riskgrupperna och du kommer att få betala för vaccinationen själv.
Särskilt vaccinationsprogram mot pneumokockinfektion
-
Regeringen har beslutat om att införa ett nationellt särskilt vaccinationsprogram mot pneumokockinfektion för riskgrupper. Folkhälsomyndigheten, och tidigare Socialstyrelsen, har i olika utredningar gjort bedömningen att vaccination mot pneumokockinfektion uppfyller smittskyddslagens krav på att ingå i ett nationellt särskilt vaccinationsprogram.
Läs mer om utredningarna på vår webbplats:
Utredningar om särskilda vaccinationsprogram
Här hittar du fler frågor och svar om vaccinationsprogram:
-
Målsättningen är att vaccinationer mot pneumokockinfektioner ska kunna ges inom ramen för det nya särskilda vaccinationsprogrammet under 2022. Till dess gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination.
-
Folkhälsomyndighetens rekommendationer om pneumokockvaccination till riskgrupper kommer att finnas kvar i reviderad form när det nationella vaccinationsprogrammet har startat, för att komplettera föreskrifterna och som stöd för verksamheterna.
-
Det särskilda vaccinationsprogrammet kommer i stort sett omfatta samma medicinska riskgrupper som framgår av Folkhälsomyndighetens rekommendationer om pneumokockvaccination till riskgrupper.
Vaccinationsprogrammet kommer däremot sannolikt bara omfatta personer som är 75 år, medan rekommendationerna omfattar alla personer som är 65 år och äldre.
Läs mer i Folkhälsomyndighetens rekommendationer: