Uppdaterad 14 oktober 2020

Test för covid-19

Det finns olika tester för covid-19-infektion. PCR-test kan användas för att undersöka om en individ har en pågående infektion med covid-19. Antikroppstest mäter antikroppar för att påvisa genomgången infektion.

Hur vet man om man har eller har haft covid-19?

Ett PCR-test visar om man har virus i kroppen. Det testet tas tidigt under pågående sjukdom. Man kan också ta reda på om man har antikroppar, vilket är ett sätt som visar om man har haft sjukdomen. Det testet görs genom ett blodprov som tas minst två-tre veckor efter att man har blivit sjuk.

Illustration som beskriver tidslinjen för provtagning av PCR-test och antikroppstest.

PCR för påvisning av virus

Information om vilka som ska testas för pågående covid-19-infektion och varför det kan vara aktuellt med PCR-prov för de grupper i samhället som beskrivs i den nationella strategin för utökad testning av Covid-19. Här finns också information om egenprovtagning för pågående covid-19-infektion.

Läs mer om PCR för påvisning av virus

Test för påvisning av antikroppar

Information om vad man bör tänka på gällande antikroppstester för genomgången covid-19-infektion och när det kan vara aktuellt med antikropps-prov för olika grupper. Här finns också information om snabbtester och vad du som arbetsgivare bör tänka på.

Läs om tester för påvisning av antikroppar