Uppdaterad 22 oktober 2018

HPV och risken att smittas

Frågor och svar

 • Vad är HPV?

  HPV är en förkortning av humant papillomvirus. Det finns över 200 olika typer av HPV. Ofta märks HPV-infektionen inte alls. Vissa typer kan ge vårtor på händer, fötter och könsorgan, och det finns de som kan leda till cancer.

 • Hur smittar HPV?

  HPV smittar genom hud- och slemhinnekontakt, till exempel när man har sex med en annan person. 

 • Kan alla få HPV?

  HPV är ett mycket vanligt och smittsamt virus. Både kvinnor och män, killar och tjejer kan få och sprida infektioner vidare.

 • Hur vet jag om jag har HPV?

  De flesta som får en infektion märker det inte, och den läker oftast av sig själv. Vissa typer av HPV-infektioner ger vårtor på händer, fötter och könsorgan.

  Ibland kan infektionen stanna kvar. Det kan innebära en ökad risk för cancer. Vanligast är livmoderhalscancer, men det finns flera andra cancerformer som orsakas av HPV och som drabbar både kvinnor och män, till exempel cancer i svalg och ändtarm. Genom att vaccinera dig mot HPV skyddar du dig själv och förhindrar att virus sprids vidare.

 • Hur behandlas HPV-infektion?

  Infektionen i sig kan inte behandlas. Oftast läker den ut av sig själv. Ibland blir infektionen kvarstående eller långvarig. Det ökar risken att smitta andra och att få cancer längre fram i livet. Det säkraste sättet att skydda dig själv och andra mot HPV och HPV-relaterade cancerformer är genom vaccination.

 • Kan jag förebygga cancer från HPV?

  Ja. När du vaccinerar dig mot HPV förebygger du infektion av flera av de HPV-typer som kan ge cancer. Som tjej och kvinna är det viktigt att också göra screening för livmoderhalscancer när du blir kallad av sjukvården. Det minskar risken för livmoderhalscancer eftersom provet gör att det går att upptäcka cellförändringar tidigt, innan de har utvecklats till cancer.

 • Kan killar och män få cancer från HPV?

  Ja. Omkring 300 män i Sverige får HPV-relaterad cancer varje år. Vanligast är cancer i svalg, penis och ändtarmsöppning. Genom att även killar och män vaccineras mot HPV minskar risken för att smitta andra med HPV som kan utvecklas till cancer.