Hälsosamt åldrande

Lyssna

Det går inte att undvika det naturliga åldrandet, men det går att stärka det friska och skjuta upp funktionsnedsättningar. Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser från såväl samhällets som individens sida kan förbättra livskvalitén och bidra till minskade samhällskostnader för vård och omsorg.

Hälsan kan påverkas

Livsvillkoren och våra levnadsvanor påverkar vår hälsa. Det är den grundläggande utgångspunkten för allt folkhälsoarbete. En investering i hälsosamt åldrande, där insatserna inriktas på att främja och bevara hälsan, ökar tillgången på arbetskraft och minskar risken för att människor pensioneras i förtid.

Diskussionen i samhället om äldre och åldrandet skulle i högre grad kunna betona möjligheter och resurser istället för att fokusera på funktionsnedsättningar och kostnader. Det finns många vetenskapliga belägg för att hälsofrämjande och förebyggande insatser även upp i höga åldrar har positiva effekter på hälsan och livskvaliteten.

Vad gör vi för att främja ett hälsosamt åldrande?

Vi vill öka medvetenheten om att äldre människors deltagande och engagemang är en samhällsinvestering och en tillgång för den enskilda människan. Vi vill också öka kunskapen om tillgängliga aktiviteter och åtgärder som främjar ett hälsosamt åldrande. Detta gör vi primärt genom att följa hälsoutvecklingen bland äldre.

Seniorguiden

Under åren 2013–2017 hade Folkhälsomyndigheten (och tidigare Statens folkhälsoinstitut) en delwebbsida som gick under benämningen "Seniorguiden". Den fungerade som en nationell vägledning och plattform med syfte att samla kunskap och ge inspiration för att främja ett hälsosamt åldrande. Arbetet utgick från ett regeringsuppdrag (2010–2015) där målet var att ta fram en Samverkansmodell för ett hälsosamt åldrande, som involverade landsting, kommun och ideell sektor. Vägledningen vände sig främst till politiker, beslutsfattare och tjänstemän som på olika nivåer arbetar inom landsting eller kommun.

I början av 2018 beslöt vi att stänga ner Seniorguiden. Vi har valt att behålla delar av informationen som du kan läsa mer om på sidan om Samverkansmodell.

WHO:s definition av hälsosamt åldrande

"Healthy ageing is the process of developing and maintaining the functional ability that enables wellbeing in older age." Citatet från World report on ageing and health. WHO, 2015.