Svenska HALT, Metodbeskrivning
Punktprevalensmätning av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning inom särskilt boende
Publicerad: 30 september 2020
Uppdaterad: 25 oktober 2024
Artikelnummer: 24233

Innehåll

Sammanfattning
Vad är Svenska HALT?
Vilka aktörer ansvarar för mätningen?
Vilka kan delta?
När sker mätningen?
Hur går mätningen till?
Inledning
Mål och syfte
Studiens utformning
Förutsättningar för att kunna delta i Svenska HALT
Tidsplan för punktprevalensmätningen
Studiepopulation
Vem utför mätningen och hur går det till?
Insamling av data
Enhetsinformation
Vårdtagarinformation
Registrering av antibiotikabehandling - Definitioner
Registrering av infektionsuppgifter - Definitioner
Registrering av strukturella indikatorer och mikrobiologi
Hantering av data
Datahantering
Analys och återkoppling
Äganderätt till data
Utbildning
Ekonomiska aspekter
Kontaktuppgifter nationella koordinatorer
Förkortningar
Referenser
Bilaga 1. Definitioner och variabler
Variabler generella uppgifter om enheten
Variabler för vårdtagarinformation
Variabler för antibiotikabehandling
Variabler för tecken och symtom som återkommer för flera infektioner
Variabler för tecken och symtom per infektion
Bilaga 2. Tidsplan för Svenska HALT
Utbildningsmaterial
Datum för mätning
Återkoppling av resultat
Bilaga 3. Diagnoslista för antibiotikabehandlingar
Urinvägsinfektioner
Luftvägsinfektioner
Hudinfektioner
Gastrointestinala (mag-/tarm-) infektioner
Öga-, Öron-, näsa-, och mun-infektioner
Sepsis (blodförgiftning)
Feber, oklar orsak
Ingen diagnos angiven
Annan diagnos
Bilaga 4. Läkemedelsnamn, substans och ATC-kod för antibiotikapreparat
Bilaga 5. Strukturella indikatorer – definitioner och enkät
Förklaringar till enkätfrågor
Enkät med svarsalternativ
Bilaga 6. Mikrobiologi – Anvisning
Markörer för antibiotikakänslighet

Observera att det är möjligt att ladda ner hela eller delar av en publikation. Denna pdf/utskrift behöver därför inte vara komplett. Hela publikationen och den senaste versionen hittar ni på www.folkhalsomyndigheten.se

Sammanfattning

Vad är Svenska HALT?

En punktprevalensmätning av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning inom särskilt boende.

Vilka aktörer ansvarar för mätningen?

Folkhälsomyndigheten koordinerar Svenska HALT. Region Jönköpings län ansvarar för förvaltning av insamlad information i det nationella kvalitetsregistret Senior alert.

Vilka kan delta?

Alla kommuner inbjuds att delta i årliga mätningar. Kommunernas deltagande i mätningen är frivillig. Kommunen behöver vara ansluten till det nationella kvalitetsregistret Senior alert och det särskilda boendet behöver vara en registrerande enhet i systemet. Vårdtagare som kan delta i mätningen har inte avböjt deltagande i kvalitetsregistret Senior alert.

När sker mätningen?

Insamling av uppgifter sker en dag under en bestämd tvåveckorsperiod. Tidsplan för aktuell mätning redovisas i bilaga 2.

Hur går mätningen till?

En lokal undersökare (personal på särskilda boendet) eller extern undersökare (person som utsetts av kommunen) genomför mätningen på boendet/enheten under vald dag under mätperioden. Enhets- och vårdtagarinformation samt riskfaktorer och vårdtyngdsindikatorer samlas in för inkluderade vårdtagare. För de vårdtagare som på dagen för mätning behandlas med ett eller flera systemiska antibiotika och/eller visar tecken/symtom på en infektion förvärvad på det särskilda boendet samlas ytterligare uppgifter in.

Registreringen av insamlad information görs i en modul som nås genom att logga in i Senior alert.

Inför mätningen erbjuder Folkhälsomyndigheten ett webbaserat utbildningsmaterial som kan användas för utbildning i den egna verksamheten.

Svenska HALT

Inledning

Arbetet med att förhindra vårdrelaterade infektioner (VRI) och minska spridning och uppkomst av antibiotikaresistenta bakterier anses, såväl nationellt som internationellt, som en av de viktigaste patientsäkerhetsfrågorna. Arbetet för en rationell antibiotikaanvändning är ett mycket viktigt led i att minska spridning och selektion av resistenta bakterier. Inom svensk slutenvård har punktprevalensmätningar av VRI och antibiotikaanvändning genomförts under mer än 10 år och använts i förbättringsarbete ute i vårdverksamheterna. Genom svenska HALT erbjuds särskilda boenden att delta i en motsvarande mätning. År 2014 genomfördes den första nationella mätningen. Inför mätningen 2015 inleddes ett samarbete med Region Jönköpings län och det nationella kvalitetsregistret Senior alert som resulterade i att dataregistrering sker i en webbaserad modul i Senior alert.

Svenska HALT baseras på det europeiska projektet och mätningen HALT (Healthcare-associated infections and Antimicrobial use in Long-Term care facilities). Europeiska HALT startade 2009 i regi av den europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). Projektets ledningsgrupp har utvecklat ett program för återkommande punktprevalensmätningar (PPM) av VRI och antibiotikaförbrukning inom särskilt boende i Europa.

Mål och syfte

Målet är att erbjuda ett nationellt enhetligt mätverktyg samt att inventera förekomsten av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning inom särskilt boende som ett led i patientsäkerhetsarbetet.

Syftet med Svenska-HALT är att stödja arbetet med att förebygga infektioner inom särskilt boende (vårdrelaterade infektioner) och optimera antibiotikaanvändning.

Resultaten kan användas till att:

Studiens utformning

Förutsättningar för att kunna delta i Svenska HALT

Svenska HALT- mätningen genomförs i samarbete med det nationella kvalitetsregistret Senior alert. Alla data registreras i en modul kopplad till Senior alert.

De kommuner och verksamheter som önskar delta i mätningen måste därför vara anslutna och ha tillgång till inloggning i Senior alert. Deltagande verksamhet behöver vara en registrerande enhet i Senior alert.

Tidsplan för punktprevalensmätningen

Punktprevalensmätningen måste genomföras under en angiven mätperiod på två veckor. Detaljerad tidsplan för aktuell mätning redovisas i bilaga 2. Data samlas in på ett särskilt boende under en bestämd dag under mätperioden. På SÄBO med många sängplatser kan datainsamlingen spridas ut över varandra följande dagar under mätperioden. Dock ska en registrerande enhet, enligt boendets indelning i Senior alert, mätas på samma dag.

Studiepopulation

Vilka särskilda boenden kan delta?

Alla typer av särskilt boende ges möjlighet att delta i undersökningen, dvs. boenden som tillhandahåller bostäder eller platser för heldygnsvistelse där behovsprövade insatser ges med stöd av socialtjänstlagen eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Verksamheter såsom geriatriska avdelningar på sjukhus, bostadshotell (hotell; utan någon form av omvårdnad), öppenvårdsenheter, hemsjukvård, hemtjänst och skyddat boende ska inte ingå i HALT-mätningen

Mätningen genomförs på enhetsnivå enligt den organisationsindelning som deltagande verksamhet har uppbyggd i kvalitetsregistret Senior alert. Detta medför att en registrerande enhet kan vara en avdelning, ett våningsplan på ett SÄBO eller hela det särskilda boendet utan vidare uppdelning.

Vilka vårdtagare kan ingå i mätningen?

Vårdtagare som inte avböjt deltagande i det nationella kvalitetsregistret Senior alert får delta i mätningen. Dessutom måste deltagande vårdtagaren uppfylla nedanstående kriterier:

Observera att vårdtagare som får regelbunden behandling vid en öppenvårdsenhet på ett akutsjukhus (t.ex. hemodialys, cellgiftsbehandling, osv.) inte ska uteslutas från mätningen, förutsatt att de inte är inlagda på sjukhus på dagen för mätning och de senaste 24 timmarna. Vårdtagare med växelvård inkluderas förutsatt att kriterierna 2 och 3 är uppfyllda.

Vem utför mätningen och hur går det till?

Informationen insamlas av lokal undersökare dvs. personal på boendet eller extern undersökare dvs. person som utsetts av kommunen. Är undersökaren extern kan denna person behöva tillfråga personal med kännedom om vårdtagarna. Detta för att hitta svar på vissa frågor som är svåra att finna i journalen. Undersökaren behöver tillgång till vårdtagarens journal inklusive läkemedelslista. Undersökaren behöver även tillgång till HALT-modulen i Senior alert för direktinmatning av data. Protokollet innehåller många medicinska termer och det kan därför vara en fördel om undersökaren har medicinsk kompetens. Mätningen genomförs i första hand som en journalgranskning.

Mätningen genomförs på följande sätt:

Informationen som samlas in kring vårdtagarna registreras enklast direkt i den webbaserade modulen i Senior alert. Fördelen med en direktinmatning vid mätning är att systemet kommer underlätta att korrekt information insamlas, via hjälptexter, rullistor med valalternativ samt felmeddelanden vid felaktig eller saknad information.

Om önskemål finns om pappersbaserad insamling av uppgifter innan inmatning i modulen, kontakta halt@folkhalsomyndigheten.se.

Insamling av data

Vi rekommenderar direkt inmatning i Senior alert i första hand. Kontakta Halt vid önskemål om tillgång till mall för manuell registrering, halt@folkhalsomyndigheten.se.

Enhetsinformation

För varje registrerande enhet ska nedanstående information samlas in:

Definitioner och möjliga valalternativ presenteras i bilaga 1, Variabler generella uppgifter om enheten.

Vårdtagarinformation

För alla vårdtagare som ingår i HALT-mätningen ska information om riskfaktorer, vårdtyngdsindikatorer samt några övriga frågor samlas in:

Riskfaktorer:

Vårdtyngdsindikatorer:

Övrig information:

Definitioner och möjliga valalterna tiv presenteras i bilaga 1, Variabler för vårdtagarinformation.

Registrering av antibiotikabehandling - Definitioner

För alla vårdtagare som ingår i HALT-mätningen och som står på antibiotikabehandling på mätdagen ska nedanstående uppgifter om behandlingen samlas in:

Nedanstående antibiotika ska inte registreras i HALT:

Definitioner och möjliga valalternativ presenteras i bilaga 1, Variabler för antibiotikabehandling, och i bilaga 4, Läkemedelsnamn, substans och ATC-kod för antibiotikapreparat

Registrering av infektionsuppgifter - Definitioner

För alla vårdtagare som ingår i HALT-mätningen och som har tecken och symtom på en infektion förvärvad på enheten (VRI) ska nedanstående tecken och symtom registreras:

eller

Registrering av tecken och symtom görs när den misstänkta infektionen är förvärvad på enheten/SÄBO. Infektioner förvärvade på enheten/SÄBO definieras enligt följande:

Icke-infektiösa orsaker till tecken och symtom ska alltid beaktas innan registrering. Många vårdtagare har kroniska symtom som inte har samband med infektionen, t.ex. hosta eller urinträngning. Vissa läkemedel kan dessutom ge biverkningar som kan misstolkas som tecken på infektion, t.ex. hosta eller förvirring.

Infektioner som ingår i mätningen samt diagnoser som kan anges när antibiotika registreras

Urinvägsinfektioner
Luftvägsinfektioner
Hudinfektioner
Gastrointestinala (mag-/tarm-) infektioner
Öga-, Öron-, näsa-, och mun-infektioner
Systemisk infektion
Feberepisod, oklar orsak
Andra infektioner

Tecken och symtom

Infektioner identifieras i HALT-mätningen med hjälp av beslutsalgoritmer med specifika tecken och symtom. Dessa algoritmer är baserade på falldefinitioner enligt CDC/SHEA som i sin tur är baserade på McGeer -kriterierna för övervakning av infektioner på vårdboenden (1, 2). Det finns för vissa infektioner två nivåer i algoritmen: en nivå för “misstänkt infektion” och en nivå för “bekräftad” infektion. Svenska HALT använder samma definitioner som användes i den europeiska mätningen HALT-2.

Definitioner och möjliga valalternativ för tecken och symtom som ska registreras presenteras i bilaga 1, Variabler för tecken och symtom som återkommer för flera infektioner samt Variabler för tecken och symtom per infektion

Registrering av strukturella indikatorer och mikrobiologi

Vissa år arrangeras HALT-mätning i hela Europa och koordineras av ECDC. Folkhälsomyndigheten rapporterar då vidare aggregerade och avidentifierade resultat från Svenska HALT till ECDC. I den europiska mätningen efterfrågas information om organisatoriska och strukturella förutsättningar på särskilda boenden samt resultat från mikrobiologisk provtagning och, för vissa bakteriearter, information om deras antibiotikakänslighet. Vid en europeisk mätning behöver dessa extra frågar besvaras i HALT-modulen. Alla frågor har, i möjligast mån, anpassats till svenska förhållanden. Frågorna rörande de strukturella indikatorerna presenteras i bilaga 5 och anvisningar rörande registrering av mikrobiologi och antibiotikakänslighet presenteras i bilaga 6.

De år då mätningen endast genomförs på nationell nivå behöver frågor i bilaga 5 och 6 inte besvaras. Det innebär också att frågor om art och antibiotikakänslighet i vårdtagarenkät ”Antibiotikabehandlingsdata” inte behöver besvaras dessa år.

Protokoll för manuell registrering

Hantering av data

Datahantering

HALT-modulen ingår i det nationella kvalitetsregistret Senior alert. Region Jönköpings län har centralt personuppgiftsansvar av registret och ansvarar för att data som är inmatad i HALT-modulen hanteras korrekt enligt gällande lagstiftning. Folkhälsomyndigheten ansvarar för att data som levererats till myndigheten hanteras korrekt enligt gällande lagstiftning.

Om stöddokument på papper används för att genomföra mätningen på enheten (enhetslista och vårdtagarenkät) måste dessa förvaras på enheten på ett säkert och konfidentiellt sätt enligt gällande rutiner. Dessa listor ska förstöras när informationen överförts till HALT-modul i Senior alert.

Analys och återkoppling

När enhetens mätning är klar kommer enheten kunna ta ut en första återkopplingsrapport med en översikt av enhetens resultat. När HALT-mätningen är avslutad nationellt kommer enheten kunna ta ut en rapport där enhetens resultat jämförs mot kommunens och övriga rikets resultat. Båda rapporttyperna laddas ner från HALT-modulen i Senior alert. Folkhälsomyndigheten publicerar en slutrapport av mätningen. Data på nationell och regional nivå presenteras även i Folkhälsomyndighetens statistikdatabaser Folkhälsodata och Folkhälsostudio. Här kan aggregerad data tas ut för egen bearbetning eller för att skapa interaktiva presentationer. Statistikdatabaserna uppdateras efter avslutad mätning.

Äganderätt till data

Region Jönköpings län är ägare av informationen i HALT-modulen. Folkhälsomyndigheten kan komma att publicera nations- och kommunresultat på såväl nationella som internationella möten och konferenser. Resultaten kan också komma att presenteras i nationella och internationella tidskrifter. Eventuell publicering på enhetsnivå ska alltid ske i samråd med vederbörande SÄBO efter godkännande av verksamhetschef. Folkhälsomyndigheten kommer att publicera data på aggregerad nivå på ett sådant sätt att enskilda vårdtagare inte kan identifieras.

Lokala företrädare kommer att uppmuntras att publicera och presentera sina egna resultat. Om lokala företrädare vill använda nationella data för jämförelse i en publikation ska Folkhälsomyndigheten informeras innan publicering sker.

Utbildning

Inför mätningen erbjuder Folkhälsomyndigheten ett webbaserat utbildningsmaterial som innehåller korta instruktionsfilmer om registrering i HALT-modulen, powerpointpresentationer samt fallövningar med facit.

Svenska HALT

Ekonomiska aspekter

Ingen ersättning utgår till kommuner och verksamheter som deltar i mätningen.

Kontaktuppgifter nationella koordinatorer

Vid frågor kring svenska HALT, mejla halt@folkhalsomyndighten.se

Förkortningar

ATC Klassificeringssystem av läkemedel (Anatomic Therapeutic Chemical classification system)

ECDC European Centre for Disease Prevention and Control (Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar)

HALT Healthcare-associated infections and Antimicrobial use in Long-Term care facilities

PPM Punktprevalensmätning

SÄBO Särskilt boende

VRI Vårdrelaterade infektioner

Referenser

  1. Stone ND, Ashraf MS, Calder J, Crnich CJ, Crossley K, Drinka PJ et al. Surveillance definitions of infections in long-term care facilites: Revisiting the McGeer criteria. Infect Control Hosp Epidemiol. 2012 Oct; 33(10):965-977
  2. McGeer A, Campbell B, Emori TG, Hierholzer WJ, Jackson MM, Nicolle LE et al. Definitions of infection for surveillance in long-term care facilities. Am J Infect Control. 1991 Feb; 19(1):1-7

Bilaga 1. Definitioner och variabler

Variabler generella uppgifter om enheten

Variabler för vårdtagarinformation

Variabler för antibiotikabehandling

Variabler för tecken och symtom som återkommer för flera infektioner

Variabler för tecken och symtom per infektion

Urinvägsinfektion

Luftvägsinfektioner

Hudinfektion

Gastrointestinala infektioner

Öga, Öra-, näsa- och mun-infektioner

Infektion i blodbanan

Andra infektioner

Variabler för provtagning

Bilaga 2. Tidsplan för Svenska HALT

Utbildningsmaterial

Hittas på Folkhälsomyndighetens hemsida för HALT

Datum för mätning

Vecka 46-47. Efterregistrering av information kan göras under de två efterföljande veckorna (v. 48-49).

Återkoppling av resultat

  1. Enheten resultat kan tas ut i rapportverktyget i Senior alert dygnet efter inlämnad mätning.
  2. Jämförelserapport (enhet, kommun och kategori) kan tas ut i Senior alert från och med vecka 50.
  3. Öppen data i Folkhälsomyndighetens statistikdatabas och visualiseringsverktyg, Folkhälsodata och Folkhälsostudio, uppdateras efter avslutad mätning
  4. Nationell rapport publiceras av Folkhälsomyndigheten efter mätning.

Bilaga 3. Diagnoslista för antibiotikabehandlingar

Urinvägsinfektioner

Luftvägsinfektioner

Hudinfektioner

Gastrointestinala (mag-/tarm-) infektioner

Öga-, Öron-, näsa-, och mun-infektioner

Sepsis (blodförgiftning)

-

Feber, oklar orsak

-

Ingen diagnos angiven

-

Annan diagnos

-

Bilaga 4. Läkemedelsnamn, substans och ATC-kod för antibiotikapreparat

Tabell. Lista över valbara antibiotika, namn, substans och ATC-kod.

Läkemedelsnamn Substans ATC-kod
Abboticin Erytromycin J01FA01
AmBisome Amfotericin B J02AA01
AmBisome liposomal Amfotericin B J02AA01
Amikacin Amikacin J01GB06
Amimox Amoxicillin J01CA04
Amoxicillin Amoxicillin J01CA04
Amoxicillin/Clavulanic acid Amoxicillin och enzymhämmare J01CR02
Amoxicillin/Klavulansyra Amoxicillin och enzymhämmare J01CR02
Ampitar Ampicillin J01CA01
Amzolynic Azitromycin J01FA10
Anidulafungin Anidulafungin J02AX06
Ansatipin Rifabutin J04AB04
Arikayce liposomal Amikacin J01GB06
Avelox Moxifloxacin J01MA14
Azactam Aztreonam J01DF01
Azithrocare Azitromycin J01FA10
Azithromycin Azitromycin J01FA10
Azitromax Azitromycin J01FA10
Azitromycin Azitromycin J01FA10
Bactrim Sulfametoxazol och trimetoprim J01EE01
Bactrim forte Sulfametoxazol och trimetoprim J01EE01
Bensylpenicillin Bensylpenicillin J01CE01
Betaklav Amoxicillin och enzymhämmare J01CR02
Biklin Amikacin J01GB06
Bioclavid Amoxicillin och enzymhämmare J01CR02
Bramitob Tobramycin J01GB01
Cancidas Kaspofungin J02AX04
Caspofungin Kaspofungin J02AX04
Cayston Aztreonam J01DF01
Cefadroxil Cefadroxil J01DB05
Cefamox löslig Cefadroxil J01DB05
Cefazolin Cefazolin J01DB04
Cefepim Cefepim J01DE01
Cefotaxim Cefotaxim J01DD01
Ceftriaxon Ceftriaxon J01DD04
Cefuroxim Cefuroxim J01DC02
Ciprofloxacin Ciprofloxacin J01MA02
Ciproxin Ciprofloxacin J01MA02
Clarithromycin Klaritromycin J01FA09
Clindamycin Klindamycin J01FF01
Cloxacillin Kloxacillin J01CF02
Colineb Kolistin J01XB01
Colobreathe Kolistin J01XB01
Cresemba Isavukonazol J02AC05
Cubicin Daptomycin J01XX09
Dalacin Klindamycin J01FF01
Daptomycin Daptomycin J01XX09
Dificlir Fidaxomicin A07AA12
Diflucan Flukonazol J02AC01
Diflucan Flukonazol J02AC01
Doktacillin Ampicillin J01CA01
Doxycyklin Doxycyklin J01AA02
Doxyferm Doxycyklin J01AA02
Ecalta Anidulafungin J02AX06
Ertapenem Ertapenem J01DH03
Ery-Max Erytromycin J01FA01
Erythromycin Erytromycin J01FA01
Eusaprim Sulfametoxazol och trimetoprim J01EE01
Eusaprim forte Sulfametoxazol och trimetoprim J01EE01
Fenoximetylpenicillin Fenoximetylpenicillin (penicillin V) J01CE02
Fetcroja Cefiderokol J01DI04
Flagyl peroral Metronidazol P01AB01
Flucloxacillin Flukloxacillin J01CF05
Fluconazol Flukonazol J02AC01
Fluconazole Flukonazol J02AC01
Flukloxacillin Flukloxacillin J01CF05
Fortum Ceftazidim J01DD02
Fosfomycin Fosfomycin J01XX01
Fungizone Amfotericin B J02AA01
Furadantin Nitrofurantoin J01XE01
Gensumycin Gentamicin J01GB03
Gentamicin Gentamicin J01GB03
Granupas 4-Aminosalicylsyra J04AA01
Heracillin Flukloxacillin J01CF05
Hiprex Metenamin J01XX05
Idotrim Trimetoprim J01EA01
Imacillin Amoxicillin J01CA04
Imaxi Amoxicillin J01CA04
Imipenem/Cilastatin Imipenem och cilastatin J01DH51
Invanz Ertapenem J01DH03
Itrakonazol Itrakonazol J02AC02
Kaspofungin Kaspofungin J02AX04
Klacid Klaritromycin J01FA09
Klaritromycin Klaritromycin J01FA09
Klaximol Amoxicillin och enzymhämmare J01CR02
Klindamycin klindamycin J01FF01
Kolistimetatnatrium Kolistimetatnatrium J01XB01
Kåvepenin Fenoximetylpenicillin (penicillin V) J01CE02
Kåvepenin Frukt Fenoximetylpenicillin (penicillin V) J01CE02
Levofloxacin Levofloxacin J01MA12
Linezolid Linezolid J01XX08
Lymecycline Lymecyklin J01AA04
Lymelysal Lymecyklin J01AA04
Meronem Meropenem J01DH02
Meropenem Meropenem J01DH02
Methenamine hippurate Metenamin J01XX05
Metronidazol peroral Metronidazol P01AB01
Metronidazole intravenös Metronidazol J01XD01
Micafungin Mikafungin J02AX05
Mikafungin Mikafungin J02AX05
Moxifloxacin Moxifloxacin J01MA14
Mycamine Mikafungin J02AX05
Nebcina Tobramycin J01GB01
Nitrofurantoin Nitrofurantoin J01XE01
Noxafil Posakonazol J02AC04
Nystafox Nystatin A07AA02
Nystatin Nystatin A07AA02
Nystimex Nystatin A07AA02
Oracea Doxycyklin J01AA02
Penicryl Bensylpenicillin J01CE01
Penomax Pivmecillinam J01CA08
Phenoxymethylpenicillin Fenoximetylpenicillin (penicillin V) J01CE02
Piperacillin/Tazobactam Piperacillin och enzymhämmare J01CR05
Posaconazole Posakonazol J02AC04
Primve Fenoximetylpenicillin (penicillin V) J01CE02
Quinsair Levofloxacin J01MA12
Recarbrio Imipenem, cilastatin och relebaktam J01DH56
Relafalk Rifamycinnatrium A07AA13
Rifadin Rifampicin J04AB02
Rifampicin Rifampicin J04AB02
Rimactan Rifampicin J04AB02
Rimactazid Rifampicin och isoniazid J04AM02
Rimstar Rifampicin, pyrazinamid, etambutol, och isoniazid J04AM06
Rivomoxi Moxifloxacin J01MA14
Rocephalin med lidokain Ceftriaxon, kombinationer J01DD54
Roximstad Roxitromycin J01FA06
Roxon Roxitromycin J01FA06
Selexid Pivmecillinam J01CA08
Sirturo Bedakilin J04AK05
Sivextro Tedizolid J01XX11
Solona Flukonazol J02AC01
Spektramox Amoxicillin och enzymhämmare J01CR02
Sporanox Itrakonazol J02AC02
Tadim Kolistin J01XB01
Targocid Teikoplanin J01XA02
Tavanic Levofloxacin J01MA12
Teicoplanin Teikoplanin J01XA02
Tetralysal Lymecyklin J01AA04
Tibinide Isoniazid J04AC01
Tienam Imipenem och cilastatin J01DH51
Tigecycline Tigecyklin J01AA12
Tikacillin Fenoximetylpenicillin (penicillin V) J01CE02
Tobi Tobramycin J01GB01
Tobi Podhaler Tobramycin J01GB01
Trimetoprim Trimetoprim J01EA01
Tygacil Tigecyklin J01AA12
Vaborem Meropenem och vaborbaktam J01DH52
Vancocin peroral Vankomycin A07AA09
Vancomycin intravenös Vankomycin J01XA01
Vancomycin peroral Vankomycin A07AA09
Vfend Vorikonazol J02AC03
Vibranord Doxycyklin J01AA02
Voriconazole Vorikonazol J02AC03
Vorikonazol Vorikonazol J02AC03
Xerava Eravacyklin J01AA13
Xifaxan Rifaximin A07AA11
Xydalba Dalbavancin J01XA04
Zavicefta Ceftazidim och betalaktamashämmare J01DD52
Zerbaxa Ceftolozan och betalaktamashämmare J01DI54
Zevtera Ceftobiprolmedokaril J01DI01
Zinacef Cefuroxim J01DC02
Zinforo Ceftarolinfosamil J01DI02
Zoxilid Linezolid J01XX08
Zyvoxid Linezolid J01XX08
Annat Annat

Bilaga 5. Strukturella indikatorer – definitioner och enkät

De år som ECDC koordinerar en europeisk HALT-mätning inkluderas frågor som gäller verksamheternas organisation och strukturella förutsättningar. Frågorna besvaras i en extra enkät i HALT-modulen i Senior alert. Nedan finns förtydliganden till vissa av frågorna följt av enkätfrågor med svarsalternativ.

Förklaringar till enkätfrågor

Personen behöver inte arbeta direkt på enheten utan kan, exempelvis, ha denna roll för ett helt särskilt boende eller liknande (där enheten ingår och kan utnyttja funktionen).

Individuell vård- och omsorgsplan för vårdtagaren avses.

Exempel på multiresistenta bakterier är ESBL-CARBA, MRSA, VRE

Personen behöver inte arbeta direkt på enheten utan kan, exempelvis, ha denna roll för ett helt särskilt boende eller liknande (där enheten ingår och kan utnyttja funktionen).

Personen behöver inte arbeta direkt på enheten utan kan, exempelvis, ha denna roll för ett helt särskilt boende eller liknande (där enheten ingår och kan utnyttja funktionen).

Personen behöver inte arbeta direkt på enheten utan kan, exempelvis, ha denna roll för ett helt särskilt boende eller likande (där enheten ingår och kan utnyttja funktionen).

Har inte enheten en egen rutin ska det på enheten/det särskilda boendet finnas dokumenterat vilken rutin som ska användas och var denna information hittas.

Finns det på enheten/det särskilda boendet en person som har arbetsuppgiften att titta på organisation, kontroll och återrapportering av följsamhet till handhygien.

Finns det på enheten/ det särskilda boendet en person som har som arbetsuppgift att titta på organisation, kontroll och återrapportering av följsamhet till övriga vårdhygieniska rutiner.

På enheten/det särskilda boendet ska en skriftlig dokumentation finnas som beskriver proceduren alternativt dokumentation som hänvisar till vilka rutiner/dokument som ska användas och vart dessa rutiner kan hittas.

Har enheten/det särskilda boendet ett övervakningsprogram för vårdrelaterade infektioner. (sammanställningar av förekomst av UVI, sårinfektioner eller liknande). Svenska HALT kan räknas som ett övervakningsprogram förutsatt att enheten deltagit i tidigare mätningar.

Munskydd som source control avser att skydda omgivningen från droppar och stänk ifrån luftvägarna hos den som bär munskyddet. På enheten/det särskilda boendet ska en skriftlig dokumentation finnas som beskriver proceduren alternativt dokumentation som hänvisar till vilka rutiner/dokument som ska användas och vart dessa rutiner kan hittas.

Enkät med svarsalternativ

Finns utsedd person/personer med uppgift att stötta i hygienarbetet (hygienombud) internt i verksamheten?

Svarsalternativ: Ja/Nej/Vet ej

Har verksamheten möjlighet att be om experthjälp från en extern Vårdhygienisk enhet?

Svarsalternativ: Ja/Nej/Vet ej

Markera vilka av följande funktioner/resurser som finns tillgängliga i er verksamhet:

Finns det i er verksamhet skrivna rutiner för:

Svarsalternativ: Ja/Nej/Vet ej

Finns det övervakningsprogram för vårdrelaterade infektioner på enheten?

Svarsalternativ: Ja/Nej/Vet ej

Vilken metod för handhygien används mest i verksamheten när händerna inte är synligt smutsiga?

Svarsalternativ: Handdesinfektion med handsprit/Handtvätt med tvål och vatten/Vet ej

Organiserades det utbildning/träning i basala hygienrutiner för vård-och omsorgspersonal i er verksamhet under förra året?

Svarsalternativ: Ja/Nej/ Vet ej

Finns det en rutin för användning av munskydd som source control i er verksamhet?

Svarsalternativ: Nej/Ja, för patientnära arbete/Ja, för patientnära arbete och i alla allmänna utrymmen

Hur stor andel av vårdtagarna på enheten är vaccinerade mot Covid-19 enligt gällande rekommendationer.

Svarsalternativ: Uppskattad andel i procent. Ange i heltal.

Hur stor andel av vårdtagarna på enheten brukar vaccineras mot influensa

Svarsalternativ: Uppskattad andel i procent. Ange i heltal

Bilaga 6. Mikrobiologi – Anvisning

De år som ECDC koordinerar en europeisk HALT-mätning inkluderas frågor som berör mikrobiologiska resultat. Dessa frågor sker i anslutning till frågor gällande antibiotikaförskrivning i HALT-modulen. Om ett odlingsprov tagits, tillkommer frågan om status på odling:

Om provsvar från den mikrobiologiska provtagningen finns tillgängligt och mikroorganism är identifierad (alternativ 1 ovan) anges de isolerade mikroorganismerna. Maximalt tre organismer kan anges. Arter som kan anges hittas i listan nedan (Arter). Vid registrering i HALT-modul skrivs de första bokstäverna in på isolerad mikroorganism (fullständigt artnamn) och möjliga valalternativ visas.

För varje rapporterad mikroorganism markerad med fet font i nedanstående lista (Arter) ska även antibiotikakänslighet rapporteras, se avsnitt nedan.

Markörer för antibiotikakänslighet

Bakterier samt för vilken antibiotika som antibiotikakänslighet ska rapporteras presenteras i punktlistan nedan. Svarsalternativ för oxacillinkänslighet hos Staphylococcus aureus är känslig (S), resistent (R) eller okänd. För alla övriga antibiotika är svarsalternativen känslig (S), intermediär (I), resistent (R) eller okänd. Oxacillin avser resistensresultat från isoxazolylpenicilliner som oxacillin eller cefoxitin. Vid angivelsen glykopeptider avses resistensresultat från antibiotika vankomycin eller teikoplanin. Tredje-generationens cefalosporiner avser resultat från antibiotika cefotaxim, ceftazidim eller cetriaxon. Karbapenemer avser resistensresultat från antibiotika imipenem, meropenem eller doripenem.

Tabell. Arter som kan anges. För arter med fet font behöver antibiotikakänslighet anges.
Arter
Achromobacter (släktet)
Acinetobacter baumannii
Acinetobacter calcoaceticus
Acinetobacter haemolyticus
Acinetobacter lwoffi
Acinetobacter, inte specificerat (släktet)
Acinetobacter, annat (släktet)
Actinomyces (släktet)
Aeromonas (släktet)
Agrobacterium (släktet)
Alcaligenes (släktet)
Anaeroba bakterier, inte specificerat
Anaeroba bakterier, annat
Aspergillus fumigatus
Aspergillus niger
Aspergillus, inte specificerat (släktet)
Aspergillus, annat (släktet)
Bacillus (släktet)
Bacteroides fragilis
Bacteroides annat (släktet)
Bakterier, andra, inte specificerat
Bakterier, annat
Burkholderia cepacia
Campylobacter (släktet)
Candida albicans
Candida glabrata
Candida krusei
Candida inte specificerat (släktet)
Candida, annat (släktet)
Candida parapsilosis
Candida tropicalis
Chlamydia (släktet)
Citrobacter koseri (ex. Diversus)
Citrobacter freundii
Citrobacter, inte specificerat (släktet)
Citrobacter, annat (släktet)
Clostridioides difficile
Clostridioides, annat (släktet)
Corynebacterium (släktet)
Enterobacter aerogenes
Enterobacter agglomerans
Enterobacter cloacae
Enterobactergergoviae
Enterobacter, inte specificerat (släktet)
Enterobacter, annan (släktet)
Enterobacter sakazakii
Enterococcus faecalis
Enterococcus faecium
Enterococcus, inte specificerat (släktet)
Enterococcus, annat (släktet)
Escherichia coli
Enterobacterales, inte specificerat (släktet)
Enterobacterales, annat (släktet)
Flavobacterium (släktet)
Svamp, annat
Gardnerella (släktet)
Gramnegativa bakterier, ej enterobacterales, inte specificerat
Gramnegativa stavar, ej enterobacterales, annat
Gramnegativa kocker, inte specificerat
Gramnegativa kocker, annat
Grampositiva stavar, inte specificerat
Grampositiva stavar, annat
Grampositiva kocker, inte specificerat
Grampositiva kocker, annat
Haemophilus influenzae
Haemophilus, inte specificerat (släktet)
Haemophilus, annat (släktet)
Haemophilus parainfluenzae
Hafnia (släktet)
Helicobacter pylori
Klebsiella, inte specificerat (släktet)
Klebsiella aerogenes
Klebsiella, annat (släktet)
Klebsiella oxytoca
Klebsiella pneumoniae
Lactobacillus (släktet)
Legionella (släktet)
Listeria monocytogenes
Morganella (släktet)
Moraxella catharralis
Moraxella, inte specificerat (släktet)
Moraxella, annat (släktet)
Mykobakterie, atypisk
Mycobacterium tuberculosis-komplex
Mycoplasma (släktet)
Neisseria meningitidis
Neisseria, inte specificerat (släktet)
Neisseria, annat (släktet)
Nocardia (släktet)
Parasiter, annat
Pasteurella (släktet)
Prevotella (släktet)
Propionibacterium (släktet)
Proteus mirabilis
Proteus, inte specificerat (släktet)
Proteus, annat (släktet)
Proteus vulgaris
Providencia (släktet)
Pseudomonas aeruginosa
Pseudomonadaceae, inte specificerat (familjen)
Pseudomonadaceae, annat (familjen)
Salmonella enteritidis
Salmonella, inte specificerat (släktet)
Salmonella, annat (släktet)
Salmonella typhimurium
Salmonella typhi eller paratyphi
Serratia liquefaciens
Serratia marcescens
Serratia, inte specificerat (släktet)
Serratia, annat (släktet)
Shigella (släktet)
Staphylococcus aureus
Stafylokocker, koagulasnegativa, inte specificerat
Staphylococcus epidermidis
Staphylococcus haemolyticus
Staphylococcus, inte specificerat (släktet)
Stafylokocker, koagulasnegativa, annat
Stenotrophomonas maltophilia
Streptococcus agalactiae (b)
Streptococcus, betahemolytiska (c, g)
Streptococcus, inte specificerat (släktet)
Streptococcus, annat (släktet)
Streptococcus pneumoniae
Streptococcus pyogenes (a)
Adenovirus
Cytomegalovirus (cmv)
Enterovirus (polio, coxsackie, echo)
Hepatit a-virus
Herpes simplex-virus
Influensa a virus
Influensa b virus
Influensa c virus
Norovirus
Virus, inte specificerat
Virus, annat
Parainfluensavirus
Rhinovirus
Rotavirus
Respiratoriskt syncytialvirus (rsv)
Sars-coronavirus
Sars-coronavirus-2
Varicella zoster-virus
Jästceller, annat
Yersinia (släktet)