Fest när de första vårdcentralerna diplomerades som antibiotikasmarta
Nybro hälsocentral i Kalmar och Centrumkliniken i Trelleborg firar. Som de första vårdcentralerna i Sverige har de fått motta Antibiotikasmart Sveriges diplom som visar att de uppfyller de antibiotikasmarta kriterierna för vårdcentraler.

I Nybro firades det med diplomutdelning, blommor, mediabevakning och gemensam lunch.
– Äntligen! Vi är så glada, utbrister Ismael A. Sharot, specialistläkare i allmänmedicin på Nybro hälsocentral och den som lett arbetsgruppen.
Det har varit en lång process, fortsätter han.
– Vi var även med i pilottesterna som började hösten 2023, där vi testade kriterierna. Men det är nu arbetet med att hålla i det hela, börjar!
Teamkänsla och kunskapsspridning
Nyckeln för Nybro hälsocentral har varit den fantastiska teamkänslan där alla kollegor har bidragit i detta viktiga arbete, säger Ismael.
– Alla arbetskategorier ingår i teamet, även den medicinska sekreteraren Catrin Holgersson. Vi insåg nämligen snabbt att vi behöver någon som kan planera och ha koll på allt – från handlingsplaner och uppföljning av behandlingsrekommendationer till att diagnoskoderna i våra journaler var de rätta. Catrin har löst massor av problem som vi inte visste fanns på ett sätt som vi inte kunde förstå.
En annan nyckelfaktor har varit kunskapsspridning, inte minst genom utbildning av ”första linjen” – alltså de som möter patienterna.
En utmaning har varit att hitta tillräckligt med tid till arbetet. Det löste sig genom bland annat lunchmöten och andra regelbundna möten.
På Region Kalmar läns hemsida kan du läsa mer om diplomeringen.
Nybro först ut i Sverige som antibiotikasmart hälsocentral (regionkalmar.se)
Spontantal

På Centrumkliniken i Trelleborg var det också fest med blommor, ballonger, gemensam lunch och gofika. Stolta Charlotta Malmer Hagstam, specialist i allmänmedicin och drivande i arbetet mot att bli en diplomerad antibiotikasmart enhet, uttryckte sin glädje och stolthet över att alla på vårdcentralen gemensamt bidragit i detta viktiga arbete. Hon underströk värdet av att alla arbetar åt samma håll och har en samsyn kring hur patienter med infektioner hanteras bäst på den egna vårdcentralen.
– Under resan mot att bli antibiotikasmarta har vi utvecklats väldigt fint när det gäller de allra flesta kvalitetsindikatorer för förbättringsarbetet.
Stöttande chef
Vårdcentralschefen har hela tiden bidragit och stöttat detta fullt ut, vilket är en viktig förutsättning för att uppnå ett gott resultat.
– Folk är så nöjda och stolta, och känner sig delaktiga i det arbete som vårdcentralen både gjort och gör framåt.
Utmaningar i arbetet är tidsbrist.
– Men den är egentligen inte så svår att överbrygga, eftersom arbetet efter en tid blir en naturlig del av vardagen. Det viktigaste är att hålla i och hålla ut, för detta är ett ständigt pågående arbete, säger Charlotta.
Centrumkliniken har synts en hel del, både internt och externt, i Region Skåne. Detta har inspirerat andra vårdcentraler i närheten som ställt lite frågor om konceptet, och en nyfiken lokalpress att besöka kliniken.
– Vi har också varit aktiva på sociala medier där vi fått in en del grattis- och heja-rop.
På Region Skånes hemsida kan du läsa mer om diplomeringen:
Centrumkliniken i Trelleborg den första antibiotikasmarta vårdcentralen i Skåne (skane,se)
Kriterier
För att bli en diplomerad antibiotikasmart vårdcentral finns olika kriterier som måste uppfyllas. Kriterierna handlar om hur vårdcentralen arbetar med att förbättra sin antibiotikaanvändning och sina hygienrutiner.