Nybro hälsocentral vände siffrorna – först ut som diplomerad antibiotikasmart vårdcentral!
Vi gjorde det!
Lyckan är påtaglig. Glädjetårarna många. Det har varit en lång väg. En väg kantad av intensivt arbete och sena kvällar. Men också av arbetsglädje, mod och teamkänsla.
Förskrivningssiffrorna för antibiotika var alldeles för höga för Nybro hälsocentral. Månadsstatistiken var dyster. Något måste göras. Och något gjordes – med besked. Så, när mars månad 2025 skulle vända över till april, kunde både regionledning och hälsocentralsanställda sluta upp till festligheter på hälsocentralen. Diplom, blommor och tal skulle delas ut under överinseende av lokalpress och radio.
– Vi har blivit Sveriges första diplomerade antibiotikasmarta vårdcentral, strålar Ismael A. Sharot, specialistläkare i allmänmedicin och mikrobiologi på Nybro hälsocentral och drivande i arbetet med att bli antibiotikasmart.

Avbröt semestern
Det är som att öppna en kran. Orden bara forsar. Snabbt och porlande. Något som fascinerar är Ismaels bruna ögon som glittrar, hela tiden, under hela vårt möte. Han skulle egentligen inte ha varit där. Han har semester, men valde ändå att komma – för att dela glädjen över resultatet av det hårda arbetet, och fira diplomeringen tillsammans med hela gänget i Nybro.
Han börjar berätta historien om resan mot diplomet.
– När vi började som piloter för Antibiotikasmart Sverige hade vi relativt höga förskrivningssiffror. Mycket arbete låg framför oss. Vi funderade om vi verkligen mäktade med att göra detta. Men vår medicinskt ansvarige läkare Mikael Sokol sa att vi kan klara det.
Så en helg framåt höstkanten 2023 kom Mikael hem till Ismael. Över en kopp kaffe diskuterade de båda kollegerna de 16 kriterier som en handfull vårdcentraler skulle pilottesta. De valde ut åtta av dem. Men inte de som var enklast att uppfylla. Tvärtom.
– Det blir bara tråkigt att välja kriterier vi redan uppfyllt, ler han.
”Löste problem vi inte visste fanns”
Pilottesterna inspirerade. När de var ibockade och klara, var det inte tu tal. Nybro hälsocentral skulle bli antibiotikasmart – på riktigt. Men vilka kolleger skulle få biljett till resan mot diplomeringen?
– Alla arbetskategorier skulle ingå i teamet, även den medicinska sekreteraren Catrin Holgersson. Vi insåg nämligen snabbt att vi behöver någon som kan planera och ha koll på allt, från handlingsplaner, uppföljning av behandlingsrekommendationer och att diagnoskoderna i våra journaler var de rätta. Och det kan Catrin. Hon löste massor av problem som vi inte visste fanns på ett sätt som vi inte kunde förstå, ler han och tillägger:
– Vi har alltid dåligt med tid. Men Catrin ser till att vi tar oss tid. Därför införde hon antibiotikasmarta luncher. Varje måndag äter teamet lunch tillsammans och diskuterar. Jättebra för att hålla kontakten och uppdatera varandra.
Kunskapsspridning och samarbeten
Ismael återkommer hela tiden till kunskapsspridning och samarbeten som nyckelfaktorer, exempelvis samarbetet med Västra Götalandsregionen.
– Vi har stort fokus på ”första linjen”, på dem som möter patienterna. Därför får exempelvis sjuksköterskorna utbildning i behandlingsrekommendationer med stort fokus på egenvård och telefonrådgivning, vilket sjuksköterskan Herman Björksved Boberg tog hand om i teamet under hela arbetet.
I syfte att sprida kunskap till patienter, har Ismael och hans kolleger fyllt en hylla i väntrummet med broschyrer och visitkort med information (”Antibiotika eller inte”) från Folkhälsomyndigheten.
– Bara för att enkelt sprida kunskap till patienterna medan de ändå sitter och väntar.
Antibiotikasmart en punkt på APT
Även undersköterskan och hygienombudet Karin Appelkvist har involverats i teamet. Eftersom tre av åtta kriterier handlar om hygieniska mätningar och hur personalen arbetar med basala hygienrutiner, såg hon till att antibiotikafrågan blev en stående punkt på arbetsplatsträffarna, APT.
I uppstarten pratade Ismael 1,5 timmar om Antibiotikasmart Sverige. Han visade siffror och berättade hur man kunde göra. Hela personalgruppen fick sedan göra ett quiz. Syftet var inte svåra frågor. Syftet var att alla skulle lära på ett lustfyllt sätt. Frågorna upprepades på olika vis – men handlade om samma sak. Till slut skrek alla: Vi kommer aldrig att glömma det – ingen antibiotika vid akut bronkit! Enkla budskap hade fastnat hos alla. Vi har aldrig haft ett så roligt APT!
Ser framåt
Men det är inte bara skoj och quiz. Det här är ett långsiktigt arbete, och syftet är att se framåt. Inte bakåt. När något blir fel, analyserar teamet vad som gick snett.
– Men ingen syndabock pekas ut, vi är ödmjuka och motiverande.
Idag händer det att kolleger kommer fram och vill vara med i teamet.
– De ser glädjen och utvecklingen. Vi kommer göra massor i det här projektet. Vi är så stolta och glada, och vårt arbete sprider sig och smittar vidare inom kommunen till andra verksamheter. Men framförallt, vi gör detta för våra barn.