Frågor och svar om HPV i barnvaccinationsprogrammet

Här har vi samlat frågor och svar om HPV (humant papillomvirus) i barnvaccinationsprogrammet.

Frågor och svar

Lyssna

HPV-vaccination av tjejer infördes 2010. Sedan augusti 2020 erbjuds vaccination både tjejer och killar.  

Uppdaterad
Dela länk till frågan

Lyssna

När HPV-vaccinet började erbjudas till tjejer 2010 visste man inte lika mycket som idag om hur viktigt vaccinet är för att minska spridningen av HPV och att skydda mot de HPV-relaterade cancerformer som kan drabba både kvinnor och män.

Från och med augusti 2020 erbjuds vaccination både tjejer och killar i årskurs 5.

Genom att vi tillsammans skapar ett skydd med vaccination tar vi ansvar för att stoppa HPV från att spridas och orsaka cancer.

Uppdaterad
Dela länk till frågan

Lyssna

Från och med höstterminen 2020 erbjuds vaccination gratis även killar via elevhälsan. Detta gäller för killar födda 2009 och senare. 

Äldre killar får kontakta vårdcentral eller vaccinationsklinik. 

Uppdaterad
Dela länk till frågan

Lyssna

Vaccination av tjejer ingår i vaccinationsprogram i över 90 länder. Bland annat i Danmark, Norge, Finland, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Schweiz, Österrike, Portugal, Spanien, Italien, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Liechtenstein, USA, Australien och Kanada. Med finansiell hjälp från organisationen GAVI har HPV-vaccinationsprogram införts i många låginkomstländer. Ghana, Kenya, Madagaskar, Malawi, Niger, Sierra Leone och Tanzania är några av dem.

I Österrike, Norge, Danmark, Storbritannien, Liechtenstein, USA, Australien och delar av Kanada får både tjejer och killar HPV-vaccin inom vaccinationsprogrammen.

Uppdaterad
Dela länk till frågan