Handskar ibland, alltid handhygien – för miljön och en säker vård och omsorg

Handskar behövs inom vården – ibland. Men inte alltid. Däremot krävs handhygien – alltid. Så kan man sammanfatta Världshälsoorganisationen WHO:s budskap till den årliga handhygiendagen 5 maj 2025.

Anledningen till budskapet är att sätta fokus på handhygien och rätt användning av handskar, men även på den miljö- och klimatpåverkan som överanvändning av handskarna medför.

Affisch med budskapet handhygien alltid, handskar ibland.

Spara resurser

Överanvändning av handskar i vård och omsorg är negativt för miljön och slöseri med resurser. Särskilt som handskar aldrig kan ersätta handhygien – händerna ska alltid desinfekteras både före och efter att handskar används.

– Handskar används inte istället för handhygien. En handskklädd hand kan sprida smitta på motsvarande sätt som en hand utan handske, förklarar Inga Zetterqvist, utredare på Folkhälsomyndigheten och ansvarig för kriteriearbetet inom Antibiotikasmart Sverige

Hindrar mikroorganismer

Men i vissa fall behövs handskar. Exempelvis vid kontakt med kroppsvätskor. Handskar kan också hindra att händerna blir kraftigt nedsmutsade. Därmed blir handdesinfektionen effektivare.

Medveten handskanvändning

I höstas besökte representanter från EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) Sverige. Under besöket noterade de att vårdpersonalen i Sverige i första hand valde handdesinfektionsmedel framför handskar.

– Det var roligt att ECDC uppmärksammade att vi i Sverige använder handskar medvetet och förnuftigt inom många av våra verksamheter. Vi behöver fortsätta det goda arbete som bedrivs på många håll, säger Andreas Sandgren, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Sprider kunskap

Antibiotikasmart Sverige arbetar för att sprida kunskap om hur alla kan bidra till att antibiotika fortsätter att fungera och rädda liv. Att det bedrivs ett smittförebyggande arbete inom vård och omsorg, där en god handhygien är en av de viktigaste åtgärderna, är av stor betydelse i arbetet mot antibiotikaresistens. På våra antibiotikasmarta vårdcentraler, sjukhus och äldreboenden samarbetar medarbetare och chefer för att inspirera, utbilda och säkerställa att riktlinjer följs. Tillsammans arbetar de för att minska vårdrelaterade infektioner, minska smittspridning och därigenom också begränsa behovet av antibiotikabehandlingar.

Läs mer och ladda ner material för WHO’s Handhygiendag den 5 maj 2025