Antibiotikasmart Sverige fem år – firades med inspirationseftermiddag
Tillsammans med ett 60-tal deltagare på plats i Stockholm och drygt 80 personer på länk, firade Antibiotikasmart Sverige sina framgångar genom tillbakablickar och framåtblickar.
För fem år sedan startade Antibiotikasmart Sveriges arbete inom Vinnovas utlysning om Visionsdriven hälsa. Visionen var ett antibiotikasmart Sverige – ett samhälle där alla bidrar till att antibiotika fungerar och fortsätter rädda liv. Innovationsmiljön kan nu se tillbaka på ett framgångsrikt arbete – men också se framåt mot alltfler verksamheter som diplomerar sig som antibiotikasmarta.
Det var precis det som Antibiotikasmart Sverige gjorde under antibiotikaveckan 18-14 november.
Tänkt nytt
– Vi har tillsammans i en innovationsmiljö med flera olika aktörer arbetat för att hitta långsiktiga lösningar på den hälsoutmaning som antibiotikaresistens är. Vi har tänkt nytt och tagit fram nya arbetssätt som ger struktur och är ett komplement till det arbete som redan görs, säger Gunilla Skoog Ståhlgren, från Folkhälsomyndigheten och ledare för Antibiotikasmart Sverige.
Framför allt handlar arbetet om implementering och beteendeförändring.
– Alla ska med och vi engagerar flera nivåer av samhället – invånare, kommun- och regionledning, nationellt och internationellt, säger Camilla Björn från RISE, Researach Institutes of Sweden, och ledare för Antibiotikasmart Sverige
Efter ett inledande tal av Gunilla och Camilla, tog Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell och Pernilla Walkenström, divisionschef på RISE, vid med några ord om det fina samarbete som pågått under flera år.
Olivia Wigzell meddelade att Folkhälsomyndigheten är en naturlig aktör att förvalta och fortsatt utveckla arbetet inom Antibiotikasmart Sverige, i fortsatt samverkan.
– Det sätt som Antibiotikasmart Sverige arbetar går helt i linje med Folkhälsomyndighetens nya instruktion – vägleda och stödja utvecklingen av folkhälsoarbetet, och med ett starkt fokus på att stödja implementeringen av insatser på regional och lokal nivå.
Utmaningar och framgångar
Därefter fick deltagarna lyssna på presentationer från de tre övergripande målområdena – antibiotikasmarta invånare, antibiotikasmarta regioner och kommuner samt nationell och internationell samverkan.
Representanter från samarbetspartners och kommunala och regionala verksamheter delade i paneldiskussioner med sig av både utmaningar och framgångar i arbetet att bli antibiotikasmarta.
I en film fick deltagarna ta del av ytterligare exempel från verkligheten i en förskolas, vattenverks och vårdcentrals arbete mot diplomering.
Antibiotikasmart Sverige Event2024
Agendan
- Välkomna och bakgrund om Antibiotikasmart Sverige – Camilla Björn, RISE, och Gunilla Skoog Ståhlgren, Folkhälsomyndigheten
- Inledande ord – Olivia Wigzell, Folkhälsomyndigheten och Pernilla Walkenström RISE
- Antibiotikasmarta invånare – Madelene Danielsson, Folkhälsomyndigheten, i dialog med representanter från samarbetsparters:
- Sveriges Apoteksförening – Fredrik Boström, Chefsfarmaceut
- Transkulturellt centrum – Jordanos Tewelde McDonald, Handläggare
- Antibiotikasmarta kommuner, regioner och verksamheter – Inga Zetterqvist, Folkhälsomyndigheten och Anna Williamsson, RISE Panel: med representanter från fyra kriterieområden:
- Kommun – Monica Carlhult Karlsson, Sektorschef Skolchef, Kungälv
- Äldreomsorg – Karolina Nilsson, Medicinskt ansvarig sjuksköterska, Nyköping
- Region – Karl Landergren, Medicinsk direktör, Östergötland
- Sjukhus – Thomas Ahlqvist, Infektionsläkare, Strama Värmland
- Nationell och internationell samverkan – Lina Nyström, RISE och Maria Pränting, ReAct
- Sammanfattning och framåtblick – Camilla Björn, RISE, och Gunilla Skoog Ståhlgren, Folkhälsomyndigheten
Bild 1. Mingel under dagen. Foto: Folkhälsomyndigheten.
Bild 2. Alla deltagare under dagens träff. Foto: Folkhälsomyndigheten.
Bild 3. Inga Zetterqvist, kriterieansvarig. Kriterieledare äldre- och funktionshinderomsorg, kommun- och regionledning. Foto: Folkhälsomyndigheten.
Bild 4. Pernilla Walkenström, divisionschef RISE och Olivia Wigzell, gd Folkhälsomyndigheten. Foto: Jessica Holm, RISE.
Bild 5. Gunilla Skoog Ståhlgren, projektledare Folkhälsomyndigheten; Olivia Wigzell, gd Folkhälsomyndigheten; Pernilla Walkenström, divisionschef RISE samt Camilla Björn, projektledare, RISE. Foto: Jessica Holm, RISE.