Hur kan Sverige bli mer cirkulärt? Gemensamma insatser för ett mer resurseffektivt samhälle
Den 28 maj hölls ett webbinarium om näringslivets arbete med cirkulär ekonomi – ett gemensamt initiativ från Svenskt Näringsliv och myndighetsnätverket GD-forum Agenda 2030 med länsstyrelserna och Energimyndigheten.
Detta var det första av tre planerade webbinarier i samarbete med Svenskt Näringsliv, ett samarbete initierat genom GD-forums nätverksträff 2024. Webbinariet varade 1,5 timme och samlade knappt 75 deltagare från GD-forums myndigheter.
Cirkulär ekonomi är avgörande för att nå klimatmålen och skapa en hållbar framtid. Vår resursanvändning står för hälften av de globala koldioxidutsläppen, vilket gör den cirkulära omställningen till en central del av lösningen. Denna megatrend omformar samhället i grunden och berör allt från politik och regelverk till innovation och affärsutveckling.
Svenska företag ligger i framkant och ser cirkulär ekonomi som en möjlighet till ökad konkurrenskraft och nya affärsmodeller. Men vägen dit kräver teknikutveckling, investeringar och moderniserade regelverk. Hur skapar vi lönsamma cirkulära affärsmodeller? Vilka förändringar behövs för att möjliggöra omställningen? Och hur behöver samarbetet mellan privat och offentlig sektor se ut?
Christine von Sydow, Svenskt Näringsliv, expert hållbarhet, modererade.
Landshövding Brittis Benzler, ordförande myndighetsnätverket GD-forum Agenda 2030, hälsade välkommen och gav några exempel från sitt län Jönköping.
Marcus Wangel, Fil.dr, Svenskt Näringslivs expert cirkulär ekonomi, talade utifrån punkterna:
- Hur ser näringslivet på frågan kring cirkulär ekonomi och varför är den viktig?
- Vad händer och vilka är drivkrafterna? Överblick med exempel från näringslivets olika branscher.
- Hur behöver vi samarbeta över sektorerna för att cirkulär ekonomi ska ta ytterligare fart?
Avslutningsvis följde korta tal från några myndigheter om deras arbete med cirkulär ekonomi och kontakter med näringslivet i detta. Myndigheterna var Naturvårdsverket, Tillväxtverket, Kemikalieinspektionen, Energimyndigheten och länsstyrelserna.
För att ta del av ppt-presentationen från webbinariet mejla: