Handhygiendagen 5 maj

WHO:s årliga handhygiendag stödjer personal inom vård och omsorg i arbetet med att förbättra handhygienen.

God handhygien är både en förutsättning för en säker vård och omsorg, och en grund för en säker arbetsmiljö. Genom god handhygien förebygger vi smittspridning och vårdrelaterade infektioner. Samtidigt bromsar vi antibiotikaresistens.
Temat för årets handhygiendag handlar om att fortsätta dela kunskap om handhygien för att hindra smittspridning i vård och omsorg. Rena händer räddar liv!

Uppmärksamma gärna dagen genom att använda det material som Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen tagit fram utifrån WHO:s tema.

Materialet är översatt från WHO:s kampanj 2024.

Ladda gärna ner affischer och grafik för att sätta upp i offentliga utrymmen och på andra ställen, samt att sprida i sociala medier.

Ladda ned grafik

Grafikens budskap "Dela kunskap om handhygien – varför är det fortfarande så viktigt? För att det hindrar smittspridning i vård och omsorg".

Illustration med budskap för nedladdning (1 200px x 627px, png)

Illustration utan text för nedladdning (1 200px x 627px, png)

Illustration med budskap.

Dela kunskap om handhygien – varför är det fortfarande så viktigt? För att det hindrar smittspridning i vård och omsorg. Orange bakgrund.

Illustration utan text för nedladdning.

Illustration av två händer, ett ansikte och en våg.

Ladda ned affischer

Affischernas budskap "Dela kunskap om handhygien – varför är det fortfarande så viktigt? För att det hindrar smittspridning i vård och omsorg".

Affisch med budskapet på orange bakgrund (PDF, 1,1 MB)

Affisch med budskapet på blå bakgrund (PDF, 870 kB)

Läs mer