Frågeområde 4: Servering

Du som ansöker om tillstånd för servering eller provsmakning ska ha kunskaper om de bestämmelser som gäller för servering av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat för att kunna följa och tillämpa dem på rätt sätt.

Frågor och svar inom detta frågeområde är baserade på 8 kap. alkohollagen (2010:1622), AL. Du ska visa färdighet och förmåga att självständigt tillämpa alkohollagens serveringsbestämmelser vilket krävs för att laglydigt och ansvarsfullt utföra en serveringsverksamhet. Du ska särskilt känna till tillståndshavarens anmälningsskyldigheter och vad som gäller utrymning av serveringsstället samt hur du kan säkerställa ordning och nykterhet på ditt serveringsställe.

Kunskapsmål

Kunskapsmål gällande servering är dels att du ska:

  1. ha kännedom om tillståndshavares skyldigheter som finns i serveringsbestämmelserna, och
  2. känna till vad som krävs för erhållande av serveringstillstånd.

För att förstå alkohollagens serveringsbestämmelser kan du med fördel läsa relevanta avsnitt i förarbetena inför provet. Nedan finner du hänvisningar till tillämpliga bestämmelser och några tips på inläsning.

Läs mer

Lyssna

8 kap. 1 § AL om serveringstillstånd och tillståndsmyndighet.

8 kap. 2 § AL om olika typer av serveringstillstånd.

8 kap. 3 § AL om kryddning av spritdrycker.

8 kap. 4 § AL om stadigvarande tillstånd för cateringverksamhet för slutna sällskap.

8 kap. 5 § AL om rumsservering, minibar.

8 kap. 6 § AL om provsmakning av spritdryck, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat vid arrangemang riktade till allmänheten.

8 kap. 7 § AL om provsmakning av egenproducerade alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat vid tillverkningsstället.

8 kap. 8 § AL om servering av folköl.

8 kap. 9 § AL om kommunens informationsskyldighet.

8 kap. 10 § AL om ansökningsförfarande och avgift för prövning.

8 kap. 11 § AL om yttrande från Polismyndigheten.

8 kap. 12 § AL om lämplighetskrav för tillståndshavare.

8 kap. 13 § AL om inköp av spritdrycker, vin, starköl, andra jästa alkoholdrycker och skattepliktiga alkoholdrycksliknande preparat till den egna serveringsrörelsen.

8 kap. 18 § AL om tillståndshavarens tillsyn över serveringen, serveringsansvariga och anställd personal.

8 kap. 19 § AL om serveringstid och utrymningstid.

8 kap. 20 § AL om måttfull servering, ordning och nykterhet.

8 kap. 21 § AL om prissättning av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat samt animeringsförbud.

8 kap. 22 § AL om krav på tillgång till lättdrycker.

8 kap. 23 § AL om förbud att ta med spritdrycker, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat från serveringsställe.

8 kap. 24 § AL om förtärings- och förvaringsförbud.

Alkohollag (2010:1622) (Riksdagen.se)

Uppdaterad
Dela länk till frågan