Restaurangrapportens bortfallsbeskrivning

Lyssna

Folkhälsomyndigheten efterfrågar varje år statistiska uppgifter från de tillståndshavare som har eller har haft ett stadigvarande serveringstillstånd under rapporteringsåret, enligt myndighetens föreskrifter (Folkhälsomyndighetens föreskrifter om statistiska uppgifter avseende servering, FoHMFS 2014:5).

Restaurangrapporten skickas ut i samarbete med landets kommuner till de tillståndshavare som finns registrerad i Alkohol- och tobaksregistret och som har eller har haft ett stadigvarande serveringstillstånd under rapporteringsåret.

Restaurangrapporten skickas ut i samarbete med landets kommuner till de tillståndshavare som finns registrerad i Alkohol- och tobaksregistret och som har eller har haft ett stadigvarande serveringstillstånd under rapporteringsåret.

Myndigheten får dock inte in alla utskickade rapporter, det uppstår ett bortfall. Bortfallet delas upp i två kategorier, ej inkomna rapporter och inkomna rapporter som ej godkänts.

  • Ej inkomna rapporter, avser utskickade rapporter som inte inkommit till myndigheten.
  • Inkomna rapporter som ej godkänts, avser inkomna rapporter som myndigheten bedömt som orimliga och därför inte används i statistiken. Orimligheten kan bland annat bero på att det är ofullständiga uppgifter som lämnats eller att den angivna omsättningen anses orimlig i förhållande till inköpta volymer.
Tabell 1. Bortfallsbeskrivning restaurangrapport, 2024.
År Antal utskickade rapporter Antal inkomna rapporter Bortfall Ej inkomna rapporter Bortfall Inkomna rapporter som ej godkänts Totalt bortfall
2024 16 559 15 086 9 % 9 % 18 %

Källa: Folkhälsomyndigheten (Restaurangrapport).

Bortfallsbeskrivning 2009–2021

Bortfallet delades tidigare upp i ytterligare två underkategorier, "Aktiva serveringstillstånd" och "Serveringstillstånd som avslutats under året".

  • Aktiva serveringstillstånd, avsåg de serveringstillstånd som var aktuella vid rapporteringsårets utgång.
  • Serveringstillstånd som avslutats under året, avsåg de serveringstillstånd som varit aktiv någon gång under rapporteringsåret, men som var avslutad vid rapporteringsårets utgång.

De togs bort i samband med driftsättningen av det nya systemet i början av 2023.

Bortfallsbeskrivning för 2022–2023 kan lämnas ut vid förfrågan.

Tabell 2. Bortfallsbeskrivning restaurangrapport mellan 2009–2021.
År Antal utskickade rapporter Ej inkomna rapporter,
Aktiva serveringstillstånd
Ej inkomna rapporter,
Serveringstillstånd som avslutats under året
Inkomna rapporter,
Aktiva serveringstillstånd
Inkomna rapporter,
Serveringstillstånd som avslutats under året
Totalt bortfall
2009 14 165 5 % 11 % 2 % 1 % 19 %
2010 14 440 6 % 10 % 2 % 1 % 18 %
2011 14 454 5 % 7 % 2 % 1 % 16 %
2012 14 693 6 % 7 % 3 % 1 % 17 %
2013 15 003 8 % 6 % 3 % 0 % 18 %
2014 15 391 7 % 6 % 3 % 0 % 16 %
2015 15 639 5% 7% 3 % 0 % 15%
2016 15 676 6 % 6 % 3 % 0 % 15%
2017 15 607 4 % 7 % 3 % 0 % 14%
2018 15 634 5 % 5 % 3 % 0 % 12%
2019 15 779 5 % 5 % 3 % 0 % 13%
2020 15 836 5 % 5 % 3 % 0 % 13%
2021 16 044 5 % 4 % 4 % 0 % 14 %

Källa: Folkhälsomyndigheten (Restaurangrapport).