Restaurangrapportens bortfallsbeskrivning
LyssnaFolkhälsomyndigheten efterfrågar varje år statistiska uppgifter från de tillståndshavare som har eller har haft ett stadigvarande serveringstillstånd under rapporteringsåret, enligt myndighetens föreskrifter (Folkhälsomyndighetens föreskrifter om statistiska uppgifter avseende servering, FoHMFS 2014:5).
Restaurangrapporten skickas ut i samarbete med landets kommuner till de tillståndshavare som finns registrerad i Alkohol- och tobaksregistret och som har eller har haft ett stadigvarande serveringstillstånd under rapporteringsåret.
Restaurangrapporten skickas ut i samarbete med landets kommuner till de tillståndshavare som finns registrerad i Alkohol- och tobaksregistret och som har eller har haft ett stadigvarande serveringstillstånd under rapporteringsåret.
Myndigheten får dock inte in alla utskickade rapporter, det uppstår ett bortfall. Bortfallet delas upp i två kategorier, ej inkomna rapporter och inkomna rapporter som ej godkänts.
- Ej inkomna rapporter, avser utskickade rapporter som inte inkommit till myndigheten.
- Inkomna rapporter som ej godkänts, avser inkomna rapporter som myndigheten bedömt som orimliga och därför inte används i statistiken. Orimligheten kan bland annat bero på att det är ofullständiga uppgifter som lämnats eller att den angivna omsättningen anses orimlig i förhållande till inköpta volymer.
År | Antal utskickade rapporter | Antal inkomna rapporter | Bortfall Ej inkomna rapporter | Bortfall Inkomna rapporter som ej godkänts | Totalt bortfall |
---|---|---|---|---|---|
2024 | 16 559 | 15 086 | 9 % | 9 % | 18 % |
Källa: Folkhälsomyndigheten (Restaurangrapport).
Bortfallsbeskrivning 2009–2021
Bortfallet delades tidigare upp i ytterligare två underkategorier, "Aktiva serveringstillstånd" och "Serveringstillstånd som avslutats under året".
- Aktiva serveringstillstånd, avsåg de serveringstillstånd som var aktuella vid rapporteringsårets utgång.
- Serveringstillstånd som avslutats under året, avsåg de serveringstillstånd som varit aktiv någon gång under rapporteringsåret, men som var avslutad vid rapporteringsårets utgång.
De togs bort i samband med driftsättningen av det nya systemet i början av 2023.
Bortfallsbeskrivning för 2022–2023 kan lämnas ut vid förfrågan.
År | Antal utskickade rapporter | Ej inkomna rapporter, Aktiva serveringstillstånd |
Ej inkomna rapporter, Serveringstillstånd som avslutats under året |
Inkomna rapporter, Aktiva serveringstillstånd |
Inkomna rapporter, Serveringstillstånd som avslutats under året |
Totalt bortfall |
---|---|---|---|---|---|---|
2009 | 14 165 | 5 % | 11 % | 2 % | 1 % | 19 % |
2010 | 14 440 | 6 % | 10 % | 2 % | 1 % | 18 % |
2011 | 14 454 | 5 % | 7 % | 2 % | 1 % | 16 % |
2012 | 14 693 | 6 % | 7 % | 3 % | 1 % | 17 % |
2013 | 15 003 | 8 % | 6 % | 3 % | 0 % | 18 % |
2014 | 15 391 | 7 % | 6 % | 3 % | 0 % | 16 % |
2015 | 15 639 | 5% | 7% | 3 % | 0 % | 15% |
2016 | 15 676 | 6 % | 6 % | 3 % | 0 % | 15% |
2017 | 15 607 | 4 % | 7 % | 3 % | 0 % | 14% |
2018 | 15 634 | 5 % | 5 % | 3 % | 0 % | 12% |
2019 | 15 779 | 5 % | 5 % | 3 % | 0 % | 13% |
2020 | 15 836 | 5 % | 5 % | 3 % | 0 % | 13% |
2021 | 16 044 | 5 % | 4 % | 4 % | 0 % | 14 % |
Källa: Folkhälsomyndigheten (Restaurangrapport).