För att få servera alkoholhaltiga drycker eller alkoholdrycksliknande preparat behöver du ha tillstånd. Det finns undantag från bestämmelserna. Detta gäller bland annat för servering till boende eller besökare på vissa särskilda boenden.

För att få ett serveringstillstånd ska du:

  • vara minst 20 år,
  • vara personligt lämplig,
  • vara ekonomiskt lämplig, och
  • ha tillräckliga kunskaper om alkohollagen och anslutande föreskrifter.

Vad menas med servering av alkohol?

Begreppet servering innebär att alkoholdrycker mot betalning serveras till gäster på ett serverings­ställe.

Ansöka om alkoholtillstånd

Serveringstillstånd ansöker du om i den kommun där serveringsstället finns. Kommunen fattar självständigt beslut utifrån ovanstående punkter. Beslutet kan överklagas till förvaltningsdomstol. Detta ligger till grund för beslutet:

  • Personlig lämplighet: kommunen kan besluta att inte utfärda ett serveringstillstånd om du dömts för brott de senaste åren.
  • Ekonomisk lämplighet: hur du tidigare skött bokföringen. Att du har betalat sociala avgifter och skatter i tid.
  • Tillräckliga kunskaper om alkohollagen och anslutande föreskrifter: Du kan få göra ett kunskapsprov för att visa dina kunskaper. Provet görs i den kommun där serverings­stället finns. Alkoholhandläggaren på kommunen bedömer om du behöver göra provet.

Information om serveringstillstånd som kommunerna beviljar sammanställs i ett centralt register som Folkhälsomyndigheten ansvarar för. Folkhälsomyndigheten sammanställer årligen statistik över serveringstillstånd och alkoholdrycksförsäljning.

Läs även mer på Indikatorlabbet

Råd och stöd

Vänd dig till kommunens alkoholhandläggare dig när du behöver råd och stöd om serveringsverksamheten.

Skicka in en restaurangrapport

Alla med ett stadigvarande serveringstillstånd ska årligen lämna in uppgifter om försäljningen av alkohol, en så kallad restaurangrapport. Uppgifterna avser redovisningsperioden 1 januari–31 december. En förtryckt restaurangrapport skickas till dig som tillståndshavare vid slutet av året av den kommun där serveringsstället finns. Blanketten ska vara inlämnad senast 1 mars året efter rapporteringsperioden.

Läs mer om skyldigheten att rapportera

Rapportera till Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att föra statistik över verksamhet som bedrivs enligt alkohollagen. Du kan därför registrera din restaurangrapport direkt genom Folkhälsomyndighetens e-tjänst. Rapporten kan också skickas till kommunen på den adress som finns på den förtryckta blanketten. Vilka uppgifter som ska rapporteras in på restaurangrapporterna kan du läsa mer under Föreskrifter om statistiska uppgifter avseende servering.

Frågor om restaurangrapporten besvaras av kommunen där serveringsstället finns. Du som tillståndshavare kan också få svar på frågor om restaurangrapporten här.

Ansvarsfull alkoholservering

Alkoholdrycksliknande preparat

Tabell: Restaurangrapport
Anvisning
Vem ska rapportera? Tillståndshavare som har eller har haft ett stadigvarande serveringstillstånd någon gång 1 januari–31 december.
Hur rapporterar jag? Via e-tjänst för rapportering. Det går också att rapportera på pappersblankett som skickas till den kommun där serveringsstället finns. Adress finns längst ner på den förtryckta blanketten.
E-tjänst för rapportering Lösenordet till e-tjänsten för rapportering finns på den förtryckta blankett som skickas ut i slutet av året.
Rapporteringsperiod 1 januari–31 december
Senaste inlämningsdag 1 mars, året efter rapporteringsperioden
Nollrapportering via e-tjänsten Om du inte har något att rapportera, det vill säga rapporterar noll i fälten i e-tjänsten, så får du ett meddelande om att det stämmer. Stämmer det så behöver du spara igen för att rapporten ska bli registrerad (vid nollrapportering via e-tjänsten behöver du allts välja alternativet spara två gånger för att rapporten ska bli registrerad).

Restaurangrapporterna sekretess prövas alltid

De restaurangrapporter som skickas till Folkhälsomyndigheten är allmänna handlingar och kan därför begäras ut. Folkhälsomyndigheten gör alltid en sekretessprövning kring vilka uppgifter som kan lämnas ut vid begäran om utlämning av en restaurangrapport. Uppgifter om tillståndshavares personliga eller ekonomiska förhållanden lämnas inte ut om det kan innebära skada eller men för dig som tillståndshavare eller dina närstående. Sekretessen gäller inte beslutet i ärenden om tillstånd. För uppgifter i en allmän handling gäller sekretessen i högst femtio år.

Myndigheters ansvar och tillsyn

Det är kommunen som tillsammans med polismyndigheten ansvarar för tillsynen över serveringsställena i kommunen. Länsstyrelsen ger råd och stöd till kommunerna i handläggningen. Det är också länsstyrelserna som bedriver tillsynen över kommunerna.

Folkhälsomyndigheten underlättar för kommuner, länsstyrelser och verksamhetsutövare när det gäller att tillämpa reglerna på alkoholområdet. Det gör vi genom att fram föreskrifter, allmänna råd och vägledning om tillämpningen av alkohollagen.

De bestämmelser som den här informationen bygger på

8 kap. alkohollagen (2010:1622)

9 kap. 14 § andra stycket alkohollagen (2010:1622)

30 kap. 20 § offentlighets- och sekretesslag (2009:400)

4 a § andra stycket alkoholförordning (2010:1636)

Ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter (FoHMFS 2014:5) om statistiska uppgifter avseende servering

Informationen på den här webbsidan är enbart tänkt att fungera som en hjälp för dig och ersätter inte det som står i alkohollagen. Det kan också finnas andra lagar eller andra myndigheters föreskrifter som du behöver känna till.