Amina gifter sig är en kärlekshistoria på somaliska som belyser hälsoundersökningar för migranter ur olika vinklar för att öka deltagandet och därmed förbättra hälsan hos gruppen. Hälsoundersökningen är en första möjlighet att uppmärksamma ohälsa och behov av vård för individen och erbjuds alla asylsökande kort efter ankomsten till Sverige.

De senaste åren har mindre än hälften av alla asylsökande deltagit i undersökningen. Anledningar till detta kan vara bristande tilltro till myndigheter, rädsla att sjukdom skall innebära att man inte får stanna i Sverige, stigma som omgärdar vissa sjukdomar och bristande kommunikation om hälsoundersökningen. Hälsoundersökningen är en första möjlighet att uppmärksamma ohälsa och behov av vård för individen och erbjuds alla asylsökande kort efter ankomsten till Sverige.

Med radiodramat ”Amina gifter sig” är förhoppningen att rasera hindren och göra så att fler vill delta i hälsoundersökningen. Radioserien består av sex avsnitt, vardera 10 minuter långt. Dramat är en pilot och om metoden fungerar väl är planen att skapa radioteater inom samma område på fler språk.

Serien kommer att finns tillgänglig på myndigheters och organisationers hemsidor. Den kommer även att spridas till organisationer som arbetar direkt med målgruppen för att användas som till exempel material i studiecirklar och vid utbildning om hälsofrågor.

Radiodramat har skapats av projektet ”Förbättrad struktur och samordning av hälsoundersökningar för asylsökande” på Folkhälsomyndigheten i nära samarbete med organisationen Hidde Iyo Dhaqan i Malmö och rollerna spelas av medlemmar ur organisationens egen teatergrupp.

Lyssna på radiodramat ”Amina gifter sig”

1. WARQADDI BALANTA CAFIMAADKA - Brevet

2. TELEFOON SILLOON - Den konstiga telefontanten

3. LIIN MACAAN - Apelsinen

4. SAFARIKII DHIBKA BADNAA E ABUKAR - Abukars svåra resa

5. HABEENKII HAWEENKA - Tjejkvällen

6. JECEEL IYO ILIG XANUUN - Tandvärk och kärlek