Förra året rapporterades till Folkhälsomyndigheten att drygt 4 700 personer smittats i Sverige av någon av de vanligaste livsmedelsburna smittorna som orsakas av bakterier: Salmonella, ehec, campylobacter eller yersinia. Eftersom de flesta som drabbas av magsjuka tillfrisknar på egen hand så är de magsjukefall som rapporteras bara toppen av ett isberg.

Typiska symtom är ont i magen, diarréer, kräkningar och feber och man kan vara sjuk i allt från några timmar till åtskilliga dagar. Småbarn, äldre personer och personer med nedsatt immunförsvar är extra känsliga. Kontakta sjukvården, förslagsvis via 1177 Vårdguiden, om du har medicinska frågor eller behöver hjälp med att bedöma en sjuk persons allmäntillstånd.

En stor del av de som smittas av dessa sjukdomar insjuknar under sommarmånaderna juni–augusti. För campylobacter och ehec rör det sig om närmare hälften av alla fall (se figur).

Andelen fall som smittas av livsmedelsburna smittor jnui-augustiFigur. Andelen fall som smittats i Sverige under sommarmånaderna under åren 2012–2014. Antalet inhemska fall juni–augusti under perioden anges i staplarna.

Ofta smittas man via olika typer av livsmedel (till exempel kött, kyckling, ägg, grönsaker, opastöriserad mjölk) eller vatten som förorenats. Vi ändrar också vårt beteende när vi är lediga under sommaren. Vi spenderar mycket mer tid utomhus där vi grillar och tar med mat för att äta i parken eller på stranden. Vi besöker djur, klappar dem och vistas i deras närmiljö. Det är i dessa situationer som risken är större att bli smittad med ovälkomna bakterier.

Minska risken för sjukdom

Det finns enkla sätt att minska risken för att du ska bli sjuk:

Tvätta händerna

  • Efter toalettbesök
  • Innan du börjar laga mat och efter att du har hanterat rått kött
  • Efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö

Matlagning

  • Vid grillning, använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött
  • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra
  • Tänk på att diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker
  • Vid uppvärmning av mat ska man se till att den blir ordentligt upphettad
  • Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt
  • Undvik att låta maten stå framme länge i värmen
  • Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt
  • Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten

Opastöriserad mjölk

  • Undvik att dricka mjölk och äta mjölkprodukter som färskost som inte är pastöriserad

Kontrollera ditt vatten

  • Om du har egen brunn kan du kontrollera om vattnet innehåller bakterier.

Bada inte nära betande djur

Råden kan också vara bra att ha i åtanke när man reser utomlands eftersom många insjuknar med magsjuka just vid utlandsresor.

Läs mer om matförgiftning hos Livsmedelsverket.

Läs mer om vad du ska tänka på vid besök på djuranläggningar hos Jordbruksverket.

Kategori: Nyhet