Folkhälsomyndigheten följer hur influensa sprider sig i samhället, och kan nu konstatera att säsongens epidemi har startat. Övervakningssystemen visar att epidemin började ta fart förra veckan, vecka 47.

Även i övriga Europa rapporteras att influensasäsongen nu startat. Sammantaget är aktiviteten låg för närvarande, både i Sverige och i övriga Europa. Antalet smittade personer väntas öka de kommande veckorna och toppen brukar nås i januari eller februari.

Av de influensa A-prov som har analyserats (subtypats) hittills under säsongen har alla varit influensa A(H3N2). Det är den sort som särskilt brukar drabba äldre och personer i riskgrupp extra hårt, och som vaccinet skyddar emot. Personer som är gravida, 65 år eller äldre eller som har vissa kroniska sjukdomar rekommenderas att skydda sig från influensa genom att vaccinera sig.

– Det tar upp till två veckor att få skydd av vaccinet, så det är hög tid att vaccinera sig om det inte redan är gjort, säger AnnaSara Carnahan, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Hittills visar data att de virus som cirkulerar matchar de som är med i vaccinet, så allt tyder på att vaccinet har god effekt denna säsong.

Den som har frågor eller behöver medicinsk rådgivning kan kontakta 1177 Vårdguiden.

Läs mer

Rekommendationer om vaccination mot influensa

Kategori: Nyhet