De senaste årens statistik från Folkhälsomyndigheten visar att mer än 12 000 personer årligen blivit magsjuka av bakterier som campylobacter, ehec, yersinia och salmonella. En stor del av dem som smittas av dessa sjukdomar insjuknar under juni, juli och augusti.

Sätt att minska risken för smitta

Kända smittotillfällen under sommaren är till exempel felaktig hantering av mat i samband med grillning, att mat inte kyls ner tillräckligt snabbt och i samband med besök av djur och deras närmiljö.

Här finns några råd från Livsmedelsverket och Jordbruksverket för att minska risken att bli magsjuk:

Tvätta händerna

  • Före matlagning, måltid och efter hantering av rått kött
  • efter kontakt med djur eller djurens närmiljö
  • efter toalettbesök.

Vid matlagning

  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
  • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
  • Diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker.
  • Vid uppvärmning av mat se till att den blir ordentligt upphettad.
  • Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.
  • Låt inte maten stå framme länge i värmen.
  • Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.
  • Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.

Vid kontakt med lantbrukets djur

  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter kontakt med djur eller deras närmiljö – glöm inte barnens händer.
  • Tvätta händerna innan du äter och undvik att äta i djurens närmiljö eller i beteshagar där det går kor, får och getter.
  • Bada inte i närheten av betesmarker där det går kor, får eller getter.

Kontrollera ditt dricksvatten om du har egen brunn

  • Vattenkvaliteten i egen brunn kan förändras med tiden. Genom en vattenanalys hos ett laboratorium kan man kontrollera om vattnet innehåller bland annat bakterier.
  • Vattenanalys bör göras minst var tredje år.
  • Glöm inte sommarstugans brunn.

Mer information

Jordbruksverket:
Du som besöker en anläggning med djur
Vad ska jag som djurhållare tänka på?

Livsmedelsverket:
Mat i rötmånadstider
Råd vid utlandsresa
Råd om egen brunn

Statens veterinärmedicinska anstalt:
E. coli som zoonos

Kategori: Nyhet