Förra årets statistik från Folkhälsomyndigheten visar att mer än 14 000 personer blivit magsjuka av smittämnen som campylobacter, ehec, yersinia och salmonella. En stor del av dem som smittades av dessa sjukdomar insjuknade under sommarmånaderna, varav ungefär hälften smittades utomlands.

Kända smittotillfällen på sommaren är till exempel felaktig hantering av mat i samband med grillning, att mat inte kyls ner tillräckligt snabbt och vid kontakt med djur och deras närmiljö på lantgårdar. Det är i dessa situationer som risken är större att smittas av bakterier som campylobacter, salmonella, ehec och yersinia. Även parasiter och virus kan orsaka magsjuka, och exempelvis smittar det så kallade vinterkräksjukeviruset även på sommaren.

Minska risken för smitta

Tvätta händerna

  • Efter toalettbesök
  • Innan matlagning, måltid och efter hantering av rått kött
  • Efter kontakt med djur eller djurens närmiljö

Vid matlagning

  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som har använts till rått kött.
  • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
  • Diska skärbrädan och kniven som har använts till kött eller fågel innan de används till sallad eller andra grönsaker.
  • Vid uppvärmning av mat ska man se till att den blir ordentligt upphettad.
  • Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.
  • Låt inte maten stå framme länge i värmen.
  • Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.
  • Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.

Undvik opastöriserad mjölk

  • Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte mjölkprodukter som färskost som inte är pastöriserade – det är särskilt viktigt för barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Vid kontakt med lantbrukets djur

  • Tvätta händerna med tvål och vatten före och efter kontakt med djuren och djurens närmiljö – glöm inte barnens händer.
  • Om du ska äta medhavd matsäck, sitt inte där det kan finnas kogödsel och var noga med att tvätta händerna innan du äter.
  • Bada inte nära betande djur.

Läs mer

Livsmedelsverket: Matförgiftning

Livsmedelsverket: Råd om egen brunn

Jordbruksverket: Att tänka på vid besök på djuranläggningar

Kategori: Nyhet