Trolig källa till utbrott av salmonella funnen

Publicerat

Under augusti till september har ett 70-tal personer i 11 olika län insjuknat i mag-tarmbesvär orsakade av salmonella. En utredning visar att småtomater är den troliga källan till utbrottet. Tomaterna finns inte längre kvar i livsmedelsaffärer, utbrottet har klingat av och risken att smittas är mycket liten.

Analys av salmonellabakteriernas arvsmassa visar att sjukdomsfallen hör samman, och med stor sannolikhet har de som drabbats smittats av samma källa.

Berörda smittskyddsenheter, kommunala miljö- och hälsokontor, Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten har tillsammans utrett utbrottet för att identifiera smittkällan. I utredningen har de som blivit sjuka i salmonellautbrottet svarat på frågor om vad de ätit dagarna innan insjuknandet. Informationen har sedan jämförts med vad friska kontrollpersoner ätit i en så kallad fallkontrollstudie.

Resultaten visar att de som blivit sjuka i salmonellautbrottet i högre utsträckning har ätit småtomater jämfört med friska kontrollpersoner. Utredningen visar att tomaterna kom ut i livsmedelsaffärerna redan i slutet av augusti, men då det rör sig om färska tomater finns de nu inte längre kvar i livsmedelsaffärerna. Under utredningen har det gjorts analyser på tomater men salmonella har inte påvisats.

Risken att smittas av salmonella från tomater är mycket liten.

Skydda dig från smitta

Så skyddar du dig från att smittas av salmonella:

  • Skölj grönsaker noggrant.
  • Håll god kökshygien när du lagar mat och tvätta händerna. Hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonella dör vid 70 °C.
  • Ät inte råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark då det finns risk för att de innehåller salmonella.
Kategori: Nyhet
Gå till toppen av sidan