Folkhälsomyndigheten föreslår att nytt coronavirus tas upp i smittskyddslagen

Publicerat

Folkhälsomyndigheten har lämnat en hemställan till regeringen där myndigheten begär att det nya coronaviruset 2019-nCoV klassas som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Att klassa smittan som allmänfarlig och samhällsfarlig är steg som stärker den svenska beredskapen. Folkhälsomyndigheten bedömer att lagstiftningen behöver vara på plats om Sverige skulle få smittspridning i samhället av det nya viruset. Risken för det bedöms för närvarande som mycket låg.

– En klassning enligt smittskyddslagen gör det möjligt att vidta de förebyggande åtgärder som är relevanta för att hindra en spridning av smitta i samhället, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Vid risk för spridning av allmänfarlig och samhällsfarlig smitta finns möjligheter att vidta åtgärder som exempelvis karantän och isolering av smittsamma eller sjuka personer.

– Vi vill ta det säkra före det osäkra och hemställer därför om att få det här coronaviruset klassat som allmänfarlig och samhällsfarlig smitta i smittskyddslagen, säger Johan Carlson.

Kategori: Nyhet
Gå till toppen av sidan