Under julhandel och reaperioder finns en stor risk för trängsel i butikerna. På grund av pandemin får detta inte förekomma i år. Enligt Folkhälsomyndighetens lokala allmänna råd som gäller i de flesta regioner ska alla avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum, bortsett från vid nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

Trots de lokala allmänna råden riskerar tiden före jul att präglas av en större trängsel än vanligt, exempelvis i butiker och vid paketutlämning. Budskapet från Folkhälsomyndigheten är därför att dra ner på inköpen och göra nödvändiga inköp på ett säkert sätt.

  • Undvik alla typer av trängsel, även vid postutlämningsställen.
  • Begränsa antalet inköp i butiker. Undvik att handla i grupp, undvik att handla vid tidpunkter då många vistas i affärerna, undvik att i onödan vistas i affärers- och köpcentrums lokaler.
  • Följ butikernas och utlämningsställenas råd och anvisningar.

Alla har ett stort ansvar att följa de råd och rekommendationer som finns för att minska smittspridningen. Verksamheter och butiker har också ett ansvar att ta fram olika åtgärder för att motverka trängsel.

Svensk Handel har tagit fram information om hur butiker och andra verksamheter kan vidta olika åtgärder för att motverka trängsel.

Svensk Handel: Så här undviker du trängsel i butik under Black Friday och julhelgen

Kategori: Nyhet