För att minska pandemins utbredning i samhället och minska smittspridningen är det viktigt med tidig diagnos av covid-19 så att riktade smittskyddsåtgärder, som till exempel smittspårning, kan vidtas. Eftersom symtomen vid covid-19 kan vara mycket milda och ibland inte kan skiljas från övriga luftvägsinfektioner, finns ett behov att testa ett stort antal individer för att hitta de som har covid-19. Den mest träffsäkra och känsligaste metoden för detta är PCR-testning men där kan provsvaret ibland dröja i flera dagar.
– De kan vara lämpligt med antigentester i samband med smittspårning och för testning av misstänkta fall i öppenvården där det finns behov av snabba svar av smittskyddsskäl, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.
Antigentester är relativt enkla att använda, de behöver tas tidigt i infektionsförloppet och kan visa ett resultat inom 10-30 minuter från provtagning. Periodvis kan efterfrågan på PCR-testning för covid-19 vara större än tillgången. Då kan antigentester eventuellt vara ett komplement.
– Men testningen bör ske med en medvetenhet om att erfarenheten ännu så länge är begränsad och vi saknar omfattande kliniska studier, säger Karin Tegmark Wisell.
EU-kommissionen och den Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har nyligen publicerat rekommendationer om användning av snabbtester för antigenpåvisning vid covid-19. Man är angelägen om att säkerställa gemensamma arbetssätt och effektiva testningsstrategier inom EU.
De antigentester som i nuläget utvärderas och används i EU-länder utförs av hälso- och sjukvårdspersonal. Det är också sådana tester som omfattas av Folkhälsomyndighetens vägledning vars syfte är att ge stöd till vårdgivare, kliniska laboratorier och andra regionala aktörer.