Beslut: Fortsatta restriktioner i handeln och på serveringsställen

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Med anledning av den höga smittspridningen förlänger Folkhälsomyndigheten restriktionerna för serveringsställen och handeln till och med 2 maj.

– Läget i hälso- och sjukvården gör att restriktionerna måste ligga
kvar. De underlättar för människor att hålla avstånd till varandra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Den som driver ett serveringsställe ska enligt torsdagens beslut fortsatt hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 20.30 och klockan 05.00. Däremot är det möjligt för serveringsställen att hålla öppet för försäljning av mat och dryck för avhämtning.

Butiker, gallerior och köpcentrum behöver också vidta lämpliga åtgärder för att besökare kommer en och en utan sällskap med någon annan person. Personer i behov av stöd samt barn är undantagna från uppmaningen att gå in i butiker en och en.

För serveringsställen som utgör en del av en handelsplats gäller att antalet besökare i ett och samma sällskap endast får uppgå till en person. Detta gäller dock inte barn eller andra personer i behov av stöd. Syftet med åtgärden är att underlätta att hålla avstånd. Personer som inte befinner sig på dessa platser för att handla ska inte i onödan vistas i lokalerna.

Maxantalet på femhundra personer för verksamheters totala yta ligger också kvar.
Bestämmelserna gäller till och med den 2 maj.

Läs mer

  • HSLF-FS 2021:29 Ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:37) [föreskrifterna upphävda]
  • HSLF-FS 2021:30 Ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2021:2) [föreskrifterna upphävda]