Janssens vaccin pausas i väntan på utredning från EMA

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Den amerikanska tillverkaren har pausat leveranserna av Janssens vaccin till Europa. Hittills har 31 000 doser anlänt till Sverige, men inga har distribuerats för vaccination. Folkhälsomyndigheten inväntar nu resultatet från EMA:s pågående säkerhetsutredning. Fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna.

Beskedet om att Janssens vaccinleveranser till Europa tillfälligt stoppas kom på tisdagen. Detta sedan USA meddelat att landet pausar sina vaccinationer med Janssen efter rapporter om några fall av allvarliga biverkningar.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en säkerhetsutredning av Janssens vaccin för att se om det finns några kopplingar mellan misstänkta biverkningar och vaccinet.

– Vi avvaktar nu EMA:s utredning och även information från USA, innan vi kan ta ställning till rekommendationerna i Sverige för Janssens vaccin. Fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I dagsläget kan Folkhälsomyndigheten inte ge någon exakt prognos för när beskedet om Janssens vaccin kommer.

Sedan tidigare utreder Folkhälsomyndigheten ifall den rekommenderade åldersgränsen för vaccination med AstraZenecas vaccin ska ligga fast på 65 år. Besked om detta kommer inom kort. Rekommendationerna omfattar även vad som gäller för personer under 65 år som redan fått en dos av vaccinet.