Fortsatt ökning av covid-19 i stora delar av landet

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i stora delar av Sverige. Andelen bekräftade covidfall som smittats utomlands ligger på runt 17 procent. Folkhälsomyndigheten påminner om att alla som inte är fullvaccinerade ska testa sig vid hemkomst från resor utanför Norden.

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i stora delar av landet även under vecka 30. Incidensen räknat över 14 dagar var förra veckan 59 fall per 100 000 invånare vilket innebär att smittspridningen inte längre ligger på låga nivåer. Övervakningen av virusvarianter visar att deltavarianten fortsätter att dominera.

Under vecka 30 rapporterades 3 451 bekräftade fall av covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med cirka 30 procent jämfört med vecka 29. Av bekräftade fall vecka 30 var 76 procent under 40 år.

– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige. Vi har också fått rapporter om trängsel på flera semesterorter i Sverige, bland annat på Gotland, men även på dansställen i till exempel Stockholm. Det är inte bra, pandemin pågår fortfarande och man ska fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla avstånd, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Utlandsresor

Andelen fall av covid-19 med koppling till utlandsresor låg förra veckan på 17 procent. Smittspridningen har fortsatt att öka i delar av Europa och i ett flertal andra länder vilket innebär en risk även för svenska resenärer. Det gäller framförallt personer som är ovaccinerade.

Folkhälsomyndigheten påminner om att hålla avstånd och umgås i en mindre krets på resmålet samt att testa sig vid hemkomst och minimera kontakter den närmaste veckan efter hemkomsten. Alla som inte är fullvaccinerade och som har rest utanför Norden rekommenderas att testa sig även utan symptom.

Intensivvård

Hittills har sex nya intensivvårdade patienter med bekräftad covid-19 rapporterats för vecka 30, vilket är ungefär på samma nivå som de senaste veckorna.

För vecka 28 har hittills ett bekräftat fall rapporterats som avliden.

Vaccin

Vaccinationerna i regionerna fortsätter enligt planeringen. Andelen av befolkningen 18 år och äldre som erhållit en dos vaccin är nu drygt 79 procent och drygt 53 procent har erhållit två doser.

Läs mer: