Fortsatt nedgång av covid-19-fall

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Trenden med snabbt minskande antal fall av covid-19 fortsätter. Det visar den senaste veckans inrapporterade fall i databasen SmiNet. På grund av tidigare avbrott i databasen är statistiken ännu inte helt komplett.

Databasen SmiNet som lagrar elektroniska anmälningar om smittsamma sjukdomar, bland annat covid-19, stängdes några dagar i förra veckan av säkerhetsskäl och det finns fortfarande eftersläpningar i systemet. Därför är delar av statistiken ännu inte komplett. Men trots eftersläpning kan de längre trenderna när det gäller antal fall av covid-19 ses, och det är tydligt att den nedåtgående trenden håller i sig på nationell nivå.

Databasen har varit öppen sedan i fredags kväll, den 28 maj, efter att säkerheten höjts. Vårdgivare och laboratorier har sedan dess kunnat rapportera in data om antalet upptäckta fall av covid-19. Det har i vissa fall uppstått problem med inrapporteringen på grund av den höjda säkerheten både hos Folkhälsomyndigheten och de enskilda vårdgivarna och laboratorierna. De fall som inte har kunnat rapporteras in kommer att rapporteras i efterhand.

Den pågående utredningen om förra veckans avbrott har inte påvisat något som tyder på att data kommit i orätta händer. Allt tyder på att det är någon som ville påvisa en brist, som nu är åtgärdad.