Påfyllnadsdos tidigast efter fem månader för personer som är 65 år och äldre

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 ges från det att det har gått minst fem månader efter den tidigare dosen, för personer som är 65 år och äldre. Syftet är att fler ska kunna vaccineras så snart som möjligt.

Fem månader är en månads kortare tidsintervall än i den tidigare rekommendationen.

Syftet med det justerade tidsintervallet är att fler personer snabbt ska få ett förstärkt skydd mot sjukdomen nu i ett läge där smittspridningen väntas att öka de närmaste månaderna.

– Vi ser en ökande smittspridning i flera länder i Europa, och enligt våra scenarier kan vi räkna med en uppgång även i Sverige. Med ett kortare tidsintervall mellan dos två och påfyllnadsdosen hinner fler vaccineras så snart som möjligt, och har bra skydd mot sjukdomen inför julhelgerna, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i nuläget påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 till personer som är 65 år och äldre, samt till viss personal inom hemsjukvård och äldreomsorg.

Fem månaders tidsintervall mellan dos två och påfyllnadsdosen rekommenderas för personer som är 65 år och äldre. För personal inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård kvarstår den tidigare rekommendationen om tidsintervall på sex månader. De personalgrupperna vaccinerades tidigt, och för de allra flesta har det redan hunnit gå sex månader sedan förra dosen.

Läs mer

Påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 rekommenderas till fler grupper (2021-10-27)

Fortsatt smittspridning i Folkhälsomyndighetens nya scenarier för covid-19 (2021-10-21)