Utvidgad testning för inresande till Sverige från länder utanför Norden

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Med anledning av att omikron, den nya virusvarianten av SARS-CoV-2, upptäcks i allt fler länder utvidgar Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer för resenärer. Åtgärden med testning för covid-19 omfattar nu samtliga resenärer från förskoleklass och uppåt som reser in till Sverige från länder utanför Norden.

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer gäller nu alla resenärer som under de senaste sju dagarna har vistats i ett land utanför Norden. Dessa resenärer uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige, helst samma dag. Uppmaningen gäller för både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man har haft covid-19 det senaste halvåret. Den gäller även personer som har uppvisat ett negativt test i samband med inresa. Barn under förskoleklassålder är undantagna.

– Vi ser en snabb spridning av omikron till många länder. Därför är det angeläget att vidta ytterligare åtgärder för att tidigt kunna påvisa fall, så att smittskyddsåtgärder kan sättas in. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen men det behövs mer kunskap om den nya virusvariantens egenskaper. Det viktigaste alla kan göra för att motverka covid-19 och dess konsekvenser, oberoende av variant, är att vaccinera sig i enlighet med rekommendationerna, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

De nya åtgärderna läggs till de tidigare särskilda rekommendationerna som beslutades av Folkhälsomyndigheten den 26 november och som gäller för resenärer från länderna Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mocambique, Namibia och Eswatini.

Läs mer