Det här gäller kring covid-19 från 29 september

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Folkhälsomyndighetens föreskrifter, råd och rekommendationer riktade mot verksamheter tas bort den 29:e september. Uppmaningen att vaccinera sig och att stanna hemma och testa sig vid symtom på covid-19 finns kvar. Fortsatt gäller också åtgärderna mot smittspridning inom vård- och omsorg.

Mycket tack vare den höga vaccinationstäckningen kan många restriktioner nu tas bort. Det handlar bland annat om bestämmelser om publiktak, de särskilda reglerna för restauranger och rekommendationen om att arbeta hemifrån.

Fortsatt gäller särskilda rekommendationer för personal inom vård och omsorg:

Information till personal inom vård och omsorg samt kliniska laboratorier angående covid-19.

För individer är de viktigaste rekommendationerna att vaccinera sig och att stanna hemma vid symtom på covid-19. Personer som är sex år eller äldre bör testa sig vid symtom.

Skulle läget förvärras finns beredskap att införa restriktioner igen.

Allmänna råd för ovaccinerade

Vuxna som ännu inte vaccinerat sig mot covid‑19 bör enligt de allmänna råd som nu träder i kraft ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Det gäller även för personer som bara har tagit första dosen. Ovaccinerade behöver också hålla avstånd till andra människor genom att undvika trängsel och platser där många människor samlas.

Läs mer

  • Skydda dig själv och andra