Förebyggande arbete viktigt inför skolstarten
LyssnaFolkhälsomyndigheten bedömer att principen om närundervisning fortsatt ska gälla för barn och unga vid skolstarten för vårterminen 2022. För att minska risken för utbrott av smittsamma sjukdomar i skolmiljö är såväl det riktade som förebyggande arbetet fortsatt mycket viktigt.
I samband med skolstarten är det särskilt viktigt att se över helheten kring de förebyggande smittskyddsåtgärderna i skolan. Vaccinerade vuxna blir liksom barn mycket sällan allvarligt sjuka av covid-19. För grundskolan, övriga obligatoriska skolformer, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan är undervisning på plats i skolans lokaler, så kallad närundervisning, fortsatt huvudprincipen för vårterminen 2022.
– Skolan har ett viktigt uppdrag och är central för alla barns och ungas känsla av trygghet, sociala sammanhang och välbefinnande. Det finns idag också en samstämmighet i världen om vikten av att hålla skolorna öppna under pandemin, säger Britta Björkholm, avdelningschef.
De anpassningar som görs i skolmiljön för att minska riskerna för smittspridning bör till exempel handla om att vara utomhus så mycket som möjligt, undvika samlingar med stora grupper inomhus och i möjligaste mån undvika att blanda olika klasser.
Skolbarn som delar bostad med någon som har eller nyligen har haft covid-19 ska stanna hemma i sju dagar samt PCR-testa sig. Skolbarn ska också alltid stanna hemma och PCR-testa sig vid nytillkomna symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla.
Det är också viktigt att de vuxna som finns i skolan vaccinerar sig, att de vuxna sinsemellan kan hålla avstånd i skolans utrymmen samt att personalen utför arbetsuppgifter hemifrån när det är möjligt.
Skolhuvudmännen behöver också fortsatt ha beredskap för att hantera fall och utbrott i skolmiljön och regionerna bör upprätthålla en god kapacitet för testning och smittspårning.