Personer med allvarlig immunbrist rekommenderas påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 tidigare

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Vuxna personer med allvarlig immunbrist rekommenderas nu att erbjudas påfyllnadsdosen av vaccin mot covid-19 tre eller fyra månader efter sin primärvaccination.

UPPDATERING den 2 februari 2022: Denna text var aktuell när den publicerades den 21 januari 2022. Sedan den 31 januari 2022 rekommenderas tre månaders tidsintervall mellan sista dos i primärvaccinationen för alla vuxna, inklusive personer med immunbrist. Uppgiften om fyra månaders tidsintervall i denna text är inte längre aktuell. Se länk under Läs mer för aktuell information.

Vaccination vid immunbrist

Personer med nedsatt immunförsvar, på grund av sjukdom eller behandling, svarar som regel inte lika bra på en vaccination. Produktionen av antikroppar kan bli lägre eller i vissa fall så låg att antikroppsnivåer inte är mätbara.

Därför rekommenderas personer 18 år och äldre med svår immunbrist sedan tidigare tre doser vaccin mot covid-19 som primärvaccination, medan övriga rekommenderas två doser. Behovet av ett extra skydd är större för personer med immunbrist än för personer med normalt fungerande immunförsvar.

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att rekommendera påfyllnadsdosen efter ett kortare tidsintervall än vad som i nuläget rekommenderas för personer utan immunbrist:

  • Efter tre månader för personer med ett lågt eller obefintligt antikroppssvar eller som tillhör en patientgrupp som ofta svarar väsentligt sämre på vaccination. Det gäller exempelvis organtransplanterade, stamcellstransplanterade, patienter med kronisk lymfatisk leukemi, non-Hodgkins lymfom, myelom, och personer med kronisk njursjukdom i behov av dialys.
  • Efter fyra månader för övriga med allvarlig immunbrist.

Patientansvarig läkare fattar beslut kring vilka som är aktuella, och lämpligt dosintervall för den enskilda individen.

De vaccin och doser som är aktuella vid påfyllnadsdosen är en halv dos Spikevax eller en hel dos Comirnaty.

Folkhälsomyndighetens beslut om kortad tid för intervallet till påfyllnadsdos är fattat med anledning av att smittspridningen av covid-19 är omfattande.

Personer som är nära anhöriga eller har nära kontakt med personer som har svår immunbrist rekommenderas också att vara vaccinerade mot covid-19 enligt aktuella rekommendationer, och i övrigt följa allmänna rekommendationer för att skydda andra mot smitta.

Läs mer

Information om covid-19-vaccin till personer med nedsatt immunförsvar