Debatt: Viktigt att personer i riskgrupp fyller på sitt vaccinskydd mot covid-19 och influensa

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Debattartikel

För att skydda personer i riskgrupp behöver vaccinationstäckningen i de grupper som rekommenderas påfyllnadsdoser mot covid-19 och influensa öka ytterligare. Det skriver gd Karin Tegmark Wisell och statsepidemiolog Magnus Gisslén i Dagens medicin.

Vi vet ännu inte hur spridningen av covid-19 och influensa kommer att utvecklas i vinter. Under tidigare säsonger har smittspridningen varit relativt omfattande under en längre period. I dagsläget är det mycket ovanligt att personer som är yngre än 65 år, och som inte tillhör någon riskgrupp, behöver sjukhusvård eller avlider i covid-19. För personer i riskgrupp är påfyllnadsdoser mot covid-19 dock det viktigaste skyddet mot allvarlig sjukdom och död.

Vår analys visar att samvaccination leder till att fler antar erbjudandet om vaccination mot båda dessa sjukdomar. I slutet av november hade runt 60 procent av alla personer över 80 år fått sina höstdoser mot covid-19. Motsvarande siffra bland dem över 65 år var drygt 50 procent. Fler än vanligt hade också vaccinerat sig mot influensa.

Detta är positivt, men inte tillräckligt. Ansvariga aktörer behöver därför verka för att ytterligare öka vaccinationstäckningen i de rekommenderade grupperna, så att ett bra skydd finns på plats inför de kommande månaderna.

Dagens medicin, debatt 2023-12-12: Liv kan räddas om fler får bättre skydd mot covid (dagensmedicin.se)