Fler behöver fylla på sitt skydd mot influensa och covid-19

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Influensan väntas öka de närmaste veckorna och smittspridningen av covid-19 är hög. För att skydda liv och hälsa behöver ännu fler i de rekommenderade grupperna fylla på sitt vaccinskydd.

Influensan sprids i samhället och förväntas öka de närmaste veckorna. Det är samtidigt en fortsatt hög smittspridning av covid-19 och smittspridningen av RS-virus ökar. Detta riskerar att leda till många sjuka och en hög belastning på hälso- och sjukvården. För att minska risken för allvarlig sjukdom är det viktigt att personer i riskgrupp följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om vaccination.

– För ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död behöver ännu fler i de rekommenderade grupperna fylla på sitt vaccinskydd mot covid-19 och influensa. Arbetsgivare och verksamheter bör också planera för att kunna hantera en ökad sjukfrånvaro, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Stärkt vaccinskydd mot influensa

Vaccin mot covid-19 och influensa kan ges samtidigt till de allra flesta. Genom erbjudandet om samtidig vaccination har fler än vanligt vaccinerat sig mot influensa vid den här tiden på året vilket är positivt. Hittills har cirka 55 procent bland de över 65 år vaccinerat sig.

– Nu ökar smittspridningen av influensa. Det är positivt att andelen vaccinerade ligger på en högre nivå jämfört med tidigare. Men för den som hittills inte hunnit vaccinera sig är det hög tid nu, säger Annasara Carnahan, epidemiolog.

Viktigt att fylla på vaccinskyddet mot covid-19

Höstens vaccinationer mot covid-19 har pågått sedan mitten av oktober och hittills har åtminstone 63 procent av de som är 80 år eller äldre vaccinerats.

– Vaccinationstäckningen med höstdosen behöver öka ytterligare i de rekommenderade grupperna eftersom det minskar risken för allvarlig sjukdom och död av både covid-19 och influensa och samtidigt minskar belastningen på hälso- och sjukvård, säger Magnus Gisslén.

Läs mer