Särskilda krav för inresande från Kina tas bort

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Smittspridning av covid-19 i Kina minskar och liknar allt mer situationen i den övriga världen inklusive den i Sverige. Regeringen har därför beslutat att inte förlänga kravet på negativt covid-19-test för inresande från Kina. Från och med den 19 februari 2023 finns det därför inga särskilda krav för resenärer från Kina.

Folkhälsomyndigheten gör tillsammans med regeringen bedömningen att särskilda krav för inresande från Kina till Sverige har varit en befogad tillfällig åtgärd men inte längre är relevant.

Informationen direkt från Kina liksom tester av resenärer från Kina i Europa har visat på liknande virusvarianter som redan finns i Sverige, Europa och globalt. För närvarande minskar dessutom smittspridningen av covid-19 i Sverige och på europeisk och global nivå.

– Men det är viktigt att komma ihåg att vi fortfarande befinner oss i en pandemi även om vi nu har en helt annan situation än för snart tre år sedan när pandemin deklarerades av WHO. Vi vet nu att vi kommer att få leva med covid-19 och att vi behöver fortsätta följa utvecklingen så att insatserna kan bli så följsamma som möjligt utifrån hur sjukdomen och vårt immunologiska skydd för den utvecklas, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Vaccinen har fortsatt en mycket god effekt på risken för allvarlig sjukdom och har begränsat konsekvenserna av vinterns höga smittspridning. Det finns även en god immunitet i befolkningen som har byggts upp genom återkommande exponering för smitta samt vaccinationer. Folkhälsomyndigheten följer tillsammans med regionerna fortsatt antalet bekräftade fall och vilka virusvarianter som är i omlopp.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den som är sjuk, med symtom som kan vara covid-19, stannar hemma. Myndigheten påminner också om att vaccinera sig enligt rekommendation.

Läs mer