Magnus Gisslén blir statsepidemiolog

Lyssna
Publicerad:
Kategori: Nyhet

Magnus Gisslén blir ny statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Han tillträder den 11 september 2023.

Magnus Gisslén är professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin, vid Göteborgs universitet, och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Han börjar på Folkhälsomyndigheten den 11 september 2023, då han efterträder nuvarande statsepidemiolog Anders Lindblom, vars förordnande förlängs till dess.

Magnus Gisslén är medicinskt ansvarig för hivvården i Göteborg sedan mer än 20 år, och har verkat som klinisk konsult på över 20 infektionskliniker i Sverige. Under de senaste åren har han också arbetat som medicinskt ansvarig för covid-19 i Västra Götalandsregionen.

I sin forskning har Magnus Gisslén främst fokuserat på hiv och virusets effekter på det centrala nervsystemet. Han har också genomfört flera forskningsprojekt som rör covid-19, både i Sverige och i internationella samarbetsprojekt. Han har också erfarenhet från både kliniskt arbete och kapacitetsutvecklingsprojekt internationellt. Utöver detta har Magnus Gisslén medverkat i ett flertal referens- och expertuppdrag som stöd för myndigheter, multilaterala organisationer, akademi, ideell sektor och näringsliv, både nationellt och internationellt.

– Magnus Gisslén är med sin breda bakgrund och gedigna kompetens mycket väl lämpad att axla rollen som statsepidemiolog, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.