Frågor och svar om covid-19 (coronavirus)

Frågor och svar riktar sig främst till allmänheten. För att lyssna på en enskild fråga och svar öppnar du frågan genom att klicka på + och sedan på Lyssna.

Sidan uppdaterad senast: 22 maj kl. 11:41

Viruset och sjukdomen

 • Hur länge är man sjuk av covid-19?

  De flesta personer som får lindriga sjukdomssymtom blir friska inom ett par veckor men för en del kan det ta betydligt längre tid, veckor till månader, innan man känner sig frisk igen.

  För de som blir allvarligt sjuka och behöver sjukhusvård tar det också ofta lång tid innan man känner sig helt återställd.

  Sjukdomen drabbar väldigt olika och det verkar som att hos vissa kan diffusa symtom hålla i sig under lång tid. Vid kraftigare infektioner förekommer också att man kan bli mycket trött under en längre tid efteråt.

  Smittsamheten av covid-19 är sannolikt störst i anslutning till insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet. Stanna hemma i minst sju dagar efter att du insjuknade, du ska även ha varit frisk och symtomfri i två dagar.

  Den kunskap vi har om hur länge covid-19 varar, kommer från WHO:s rapport Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19).

  Uppdaterad: 2020-05-18 15:39

Statistik

Provtagning, vaccin och behandling

Smittspridning

Karantän och avspärrning

Så kan vi minska smittspridningen

Smittskydd och övervakning

Sammankomster

Information till resenärer

Barn

Övriga frågor

Gå till toppen av sidan