Handhygien
God handhygien är en av de viktigaste åtgärderna för att förebygga smittspridning. Här finns material att ladda ner och sätta upp på arbetsplatser, samt länk till arbetsmodellen Rena händer räddar liv som är ett stöd för långsiktigt förbättringsarbete.
Vad gäller under pågående vaccinering för äldre- och funktionshinderomsorgen?
Vaccinationen mot covid-19 ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och den förväntas bidra till att smittspridningen i samhället minskar. Den allmänna smittspridningen är fortfarande hög. Därför är de nuvarande smittförebyggande åtgärderna oförändrade inom äldre- och funktionshinderomsorg och fortsätter gälla.
Läs mer: Pågående vaccinering för äldre-och funktionshinderomsorgen
Föreskrifter om lokala besöksförbud på äldreboenden
Den 19 november beslutade regeringen att Folkhälsomyndigheten får meddela föreskrifter om besöksförbud på äldreboenden. En kommun eller region kan hemställa om ett besöksförbud om särskilda skäl föreligger. Innan beslut om besöksförbud kan bli aktuellt behöver andra åtgärder för att hindra smittspridning vara etablerade.
Läs mer om lokala besöksförbud på äldreboenden.
Förebygga smittspridning vid besök på äldreboenden
Det är viktigt att skydda de sköra personer som bor på särskilda boenden för äldre från covid-19. Samtidigt kan det främja hälsa och välbefinnande att träffa sina närstående. Verksamhetsansvariga och personal behöver fortsätta arbetet med att upprätthålla rutiner och anpassa arbetssätt för att förebygga smitta.
Läs mer om att förebygga smittspridning vid besök på äldreboenden
Information om covid-19 till personal inom kommunal hälso- och sjukvård samt omsorg
Alla som arbetar inom vård och omsorg kan bidra till att skydda de äldre genom att minska smittspridningen av covid-19. Här finns vägledning och kunskapsstöd.
Socialstyrelsens webbplats
På Socialstyrelsens webbplats finns information riktad till dig som arbetar i kommunal hälso- och sjukvård, inklusive kunskapsstöd om basala hygienrutiner och hur arbetssätt kan anpassas under pandemin.
Socialstyrelsen erbjuder också utbildningsmaterial riktat till personal inom vård och omsorg, till exempel en kompletterande utbildning med fokus på att hindra smittspridning och att använda skyddsutrustning. Den kan användas för att påminna dig själv eller dina kollegor vad som gäller för covid-19.
Specifik information om covid-19 till personal inom socialtjänstens olika verksamheter, till exempel hemtjänst och personlig assistans, finns också samlat hos Socialstyrelsen.
Insatser för att hantera och förebygga covid-19 inom äldreomsorgen
För att kunna ge stöd till verksamheters egna förebyggande åtgärder, kartlägger Folkhälsomyndigheten den smittspridning som hittills skett av covid-19 inom äldreomsorgen. Vi uppdaterar också rekommendationer som rör skyddsutrustning och provtagning allt eftersom ny kunskap blir tillgänglig.
För att kartlägga hanteringen av covid-19 på särskilda boenden i regionerna Stockholm och Sörmland, genomförde vi under april 2020 en enkätundersökning bland verksamhetschefer på särskilda boenden. Resultaten finns publicerade av Region Stockholm respektive Region Sörmland.
Som uppföljning till enkätundersökningen genomförde Folkhälsomyndigheten intervjuer i Region Sörmland med sjuksköterskor och verksamhetschefer på särskilda boenden samt medicinskt ansvariga sköterskor.
Exempel på åtgärder för att minska spridningen av covid-19 på särskilda boenden för äldre
Folkhälsomyndigheten har gjort en nationell insamling och sammanställning av goda exempel på arbetssätt för att minska smittspridning av covid-19 på särskilda boenden. Insamlingen beskriver hur boenden, kommuner och regioner har hanterat covid-19. Vi har nu sammanställt de inkomna svaren så att erfarenheter kan delas mellan regioner och verksamheter.
Läs mer i publikationen Exempel på åtgärder för att minska spridningen av covid-19 på särskilda boenden.
IVO (Inspektionen för vård och omsorg) har gjort en omfattande tillsyn av särskilda boenden för äldre, hemtjänstverksamheter och LSS-boenden över hela landet. Resultaten presenteras i informationsblad för respektive typ av verksamhet: särskilda boenden för äldre, LSS-boende för vuxna respektive hemtjänst.
Socialstyrelsen har sammanställt en checklista med reflektionsfrågor. Den kan användas som ett stöd för att inventera åtgärder som finns på plats med syfte att hindra att smitta kommer in och sprids på äldreboenden i covid-19-pandemin.
Provtagning hos boende inom äldreomsorgen
För att minska risken för smittspridning inom kommunal vård och omsorg för äldre behöver smittade omsorgstagare såväl som personal tidigt identifieras så att lämpliga skyddsåtgärder snabbt kan vidtas. En väl fungerande testning är en viktig del i det arbetet. Folkhälsomyndigheten har publicerat en vägledning som beskriver när provtagning med PCR och antigentester bör utföras. Det gäller både misstänkt infektion, smittspårning och screening.
Läs publikationen Provtagning för covid-19 inom kommunal vård och omsorg för äldre