Om sjukdomen covid-19

Coronavirus som illustration.

Om du blir smittad av coronaviruset kan du få sjukdomen covid-19. De flesta barn och ungdomar som blir smittade blir bara lite sjuka. De kan bli förkylda och få hosta och feber, och blir friska igen efter några dagar. Detsamma gäller de flesta vuxna. Det är väldigt sällan som barn blir allvarligt sjuka i covid-19. Det finns barn som har behövt vara på sjukhus, men det är ovanligt.

Covid-19 är i första hand farlig för äldre vuxna och för de personer som har andra sjukdomar som gör att de är extra känsliga.

Stanna hemma om du är sjuk

Sedan coronaviruset började sprida sig över världen är det mycket som inte riktigt har varit som vanligt. Många har varit hemma mer än vanligt och vi har inte kunnat umgås med släktingar och kompisar på samma sätt som tidigare.

Som tur är så finns det vaccin mot covid-19 och många har vaccinerat sig. Det har gjort att många har skyddats från att bli allvarligt sjuka och vaccinationerna har minskat spridningen av viruset. Men vaccinerna kan inte stoppa spridningen helt. Därför är det viktigt att alla som är sjuka stannar hemma för att inte smitta andra. Det gäller både vuxna och barn.

Tyvärr har spridningen av coronaviruset ökat den senaste tiden. Därför ska alla hålla avstånd i offentliga miljöer för att minska risken att smitta sprids. Offentliga miljöer är platser som till exempel köpcentrum och badhus där man kan träffa människor som man inte träffar varje dag. Vuxna ska inte heller gå på fester eller större middagar där de riskerar att träffa många människor samtidigt.

Alla vuxna rekommenderas dessutom att inte resa i kollektivtrafiken, till exempel på bussar och tåg, om det är trångt med många människor. Men om vuxna behöver resa fast det är trängsel så rekommenderas de att ha munskydd på sig. Barn behöver inte ha munskydd. Du som är barn kan också alltid resa med kollektivtrafiken till och från din skola eller fritidsaktivitet.

Om man är frisk går det bra att träffa andra och hitta på saker tillsammans – till exempel leka eller träna. Den stora smittspridningen gör däremot att det just nu inte är lämpligt att åka på cuper eller läger med övernattning. Om du är osäker på om det finns några särskilda coronaregler i skolan eller på din fritidsaktivitet, kan du prata med en vuxen.

Om vaccinerna mot covid-19

Vaccinerna mot covid-19 skyddar kroppen mot att bli allvarligt sjuk. Man kan bli smittad av viruset och även bli sjuk trots att man har vaccinerat sig. Men det skydd som vaccinet har hjälpt kroppen att bygga upp gör att de som är vaccinerade blir mindre sjuka. Vaccinationen bidrar också till att de som är vaccinerade inte smittar andra med viruset lika lätt som de som inte har vaccinerat sig.

Vaccinerna mot covid-19 som vi använder i Sverige är säkra. De har testats på många människor innan de har blivit godkända. När man har fått vaccinet kan man få ont i armen och några kan få lite feber eller känna sig sjuka. Det är helt normalt och kallas för biverkningar. Det är väldigt ovanligt att man får allvarliga biverkningar av vaccinerna.

Vem kan få vaccin mot covid-19?

Barn och ungdomar som är 12 år eller äldre rekommenderas att vaccinera sig. Barn i åldern 5–11 år som är extra känsliga för luftvägsinfektioner kommer också att kunna få vaccin, tidigast från januari 2022. Prata med en vuxen om du har frågor om vaccination.

Vaccinationen mot covid-19 är frivillig och gratis.

Här kan du läsa mer om vaccination för barn och ungdomar: Barn och ungdomar – om vaccination mot covid-19

Om covid-19 sprids i skolan

När det är stor spridning av viruset, kan många vara hemma från skolan för att de är sjuka själva eller för att någon de bor med är sjuk i covid-19.
Om många är sjuka i en skola kan det vara svårt att ha undervisning på plats i klassrummet. Då kan det under en period bli så att elever får undervisning hemma på distans istället.

Så här kan du hjälpa till

Det finns några saker som alla kan göra för hindra coronaviruset från att sprida sig. Många av sakerna hjälper även mot andra virus som kan ge förkylningar med snuva och hosta.

Illustration på barn.

  • Stanna hemma när du är sjuk. Stanna hemma från skolan eller från din fritidsaktivitet om du är sjuk. Till exempel om du är snuvig, har ont i halsen, feber eller hosta. Barn som går i förskoleklass och uppåt kan behöva testa sig för att se om de har covid-19. Prata med en förälder eller annan vuxen för att ta reda på vad som gäller när du är sjuk. Det finns också information på 1177.se, där du kan välja den region där du bor för att få veta mer om vad som gäller.
  • Tvätta händerna. Virus och bakterier kan fastna på händerna. Därför ska du tvätta händerna. Till exempel när du varit på toaletten och innan du ska äta. Det är också bra att tvätta händerna när du kommer hem från skolan, fritids eller träningen. Tvätta noga med tvål och varmt vatten. Om det inte finns tvål och vatten i närheten kan du använda handsprit.
  • Hosta och nys i armvecket. Genom att använda armvecket som skydd när du hostar eller nyser hindrar du virus från att fastna på dina händer eller att spridas i luften till andra människor.

Coronaviruset förändrar sig

Många virus förändrar sig och det bildas då nya varianter av viruset. Forskare och myndigheter undersöker vilka varianter som finns i världen. Oftast spelar det inte så stor roll att det bildas en ny variant. Men det är bra att forskare och myndigheter håller koll på de nya varianterna av coronaviruset, för att se om de smittar lättare, eller gör människor mer sjuka. De kan också se om en ny variant skulle göra att vaccinerna inte kan ge ett lika bra skydd mot sjukdomen covid-19. Vaccinerna som används idag skyddar bra mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. De skyddar även mot allvarlig sjukdom av den nya varianten av coronaviruset kallad omikron som just nu sprids snabbt i samhället.

Om du är rädd och orolig

När det händer allvarliga saker som kan vara svåra att förstå kan man känna sig rädd eller orolig. Vissa är mer oroliga än andra och det är normalt att vi känner olika.

Prata med en vuxen om du är stressad, orolig eller funderar över något

Om du känner dig stressad eller orolig är det bra att prata med en vuxen du litar på. Det kan till exempel vara en förälder, en släkting, en tränare, lärare, eller din skolsköterska. Berätta vad du funderar över och hur du känner. Om du hellre vill prata med någon du inte känner finns det flera organisationer som erbjuder någon som lyssnar och ger stöd via chatt eller telefon. Här behöver du inte berätta vad du heter, om du inte vill.

Lista på organisationer som du kan ringa eller chatta med (UMO.se)

Ta reda på fakta om coronaviruset och tro inte på alla rykten

En del av det som sägs om coronaviruset och vaccinerna kan vara fel och är bara rykten. Det är därför bra att ta reda på fakta från en säker källa eller en vuxen du litar på. Du kan till exempel läsa mer om coronaviruset här:

Om du är orolig för vaccinationen

Om du är orolig för att ta vaccinationen kan du ta med dig någon du litar på när du ska vaccinera dig, till exempel en förälder eller en vän. Det går fort att få vaccinet, men innan sticket kan det hjälpa att prata om något som brukar göra dig glad.

Om du är orolig för att bli sjuk av vaccinet kan du tänka på att många människor i världen har tagit vaccinerna. Tester har visat att vaccinerna är säkra och att de ger ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. När man har fått vaccinet kan man få ont i armen och några kan få lite feber eller känna sig sjuka. Det här är helt normalt och kallas för biverkningar. Det är väldigt ovanligt att man får allvarliga biverkningar av vaccinerna.

Annat du kan göra om du känner dig stressad eller orolig

  • Tänk på positiva saker som till exempel att många har nu blivit vaccinerade och att allt håller på att bli mera vanligt igen.
  • Kom ihåg att göra saker som gör dig glad och som du gillar. Alla behöver ha roligt och göra sådant som de mår bra av. Du vet bäst själv vad du tycker är roligt. Kanske rita, pyssla, baka, spela spel, eller något annat du blir glad av.
  • När man oroar sig är det lätt att man hoppar över viktiga saker. Alla mår bra av att äta bra, sova tillräckligt länge på natten och röra på sig. Du kan till exempel gå ut och cykla eller träna med kompisar.

Hur vuxna kan prata med barn om coronaviruset

Här finns informations om vad du som är vuxen kan tänka på om du ska prata med barn om det nya coronaviruset.

Om du behöver prata med barn om coronaviruset