Om sjukdomen covid-19

Coronavirus som illustration.

Om du blir smittad av coronaviruset kan du få sjukdomen covid-19. De flesta barn och ungdomar som blir smittade blir bara lite sjuka. De kan bli förkylda och få hosta och feber, och blir friska igen efter några dagar. Detsamma gäller de flesta vuxna. Det är väldigt sällan som barn blir allvarligt sjuka i covid-19. Det finns barn som har behövt vara på sjukhus, men det är ovanligt.

Covid-19 är i första hand farlig för äldre vuxna och för de personer som har andra sjukdomar som gör att de är extra känsliga.

Snart kan många saker bli som vanligt igen

Sedan coronaviruset började sprida sig över världen är det mycket som inte riktigt har varit som vanligt. Många har varit hemma mer än vanligt och vi har inte kunnat umgås med släktingar och kompisar på samma sätt som tidigare.

Som tur är så finns det vaccin mot covid-19 och därför är läget mycket bättre nu. Det beror på att de flesta från 16 år och uppåt har vaccinerat sig, och då skyddar de både sig själva och andra mot sjukdomen. Vaccinerna gör också så att viruset inte sprids lika lätt. Viruset och sjukdomen covid-19 kommer att finnas kvar länge. Men tack vare vaccinationerna kan många saker bli som vanligt igen. I slutet av september togs många coronaregler bort i samhället. Till exempel kan vi vara många som äter tillsammans på restaurang igen. Och många människor kan samlas på konserter, tävlingar och matcher igen.

Det går alltså bra att träffa andra och hitta på saker tillsammans – till exempel leka eller träna. Om du är osäker på om det finns några särskilda coronaregler i skolan eller på din fritidsaktivitet, kan du prata med en vuxen. Det är fortfarande viktigt att stanna hemma om du är sjuk. Det gäller både vuxna och barn.

Om vaccinerna mot covid-19

Vaccinerna mot covid-19 skyddar kroppen mot att bli allvarligt sjuk. Efter en vaccination bygger kroppen upp ett skydd mot covid-19. Det kan hända ibland att personer som har vaccinerat sig ändå smittas av viruset. Men de blir då oftast inte särskilt sjuka.

Vaccinerna mot covid-19 som vi använder i Sverige är säkra. De har testats på många människor innan de har blivit godkända. När man har fått vaccinet kan man få ont i armen och några kan få lite feber eller känna sig sjuka. Det är helt normalt och kallas för biverkningar. Det är väldigt ovanligt att man får allvarliga biverkningar av vaccinerna.

Vem kan få vaccin mot covid-19?

Vuxna och ungdomar som är födda år 2005 eller tidigare kan vaccinera sig mot covid-19. Barn i åldern 12–15 år som är extra känsliga för virusinfektioner kan också ha fått vaccin. Från oktober kan alla barn som är 12 år eller äldre få vaccin mot covid-19.

Vaccinationen mot covid-19 är frivillig och gratis.

Här kan du läsa mer om vaccination för barn och ungdomar: Barn och ungdomar – om vaccination mot covid-19

Om covid-19 sprids i skolan

Om någon i din klass har covid-19 kan du behöva ta ett covid-test, även om du själv är frisk. Det är för att se att du inte har blivit smittad. Oftast kan friska elever som testat sig gå i skolan, medan de väntar på vad testet visar.

Om många i din skola får covid-19 kan du behöva stanna hemma från skolan även om du inte själv är sjuk. Men det får bara vara under så kort tid som möjligt, och bara om det inte går att stoppa smittan på något annat sätt.

Så här kan du hjälpa till

När hösten och vintern kommer är det vanligt att många barn och vuxna får förkylningar med snuva och hosta. De allra flesta av de infektioner som sprids just nu är inte covid-19 utan andra vanliga förkylningar.

Det finns några saker som alla kan göra för hindra coronaviruset från att sprida sig. Många av sakerna hjälper även mot andra virus och bakterier.

Illustration på barn.

  • Stanna hemma när du är sjuk. Stanna hemma från skolan eller från din fritidsaktivitet om du är sjuk. Det gäller även om du bara är lite sjuk. Till exempel om du är snuvig eller har ont i halsen. Barn som är 6 år eller äldre och känner sig sjuka kan behöva testa sig för att se om de har covid-19. Prata med en förälder eller annan vuxen för att ta reda på vad som gäller när du är sjuk.
  • Tvätta händerna. Virus och bakterier kan fastna på händerna. Därför ska du tvätta händerna. Till exempel när du varit på toaletten och innan du ska äta. Det är också bra att tvätta händerna när du kommer hem från skolan, fritids eller träningen. Tvätta noga med tvål och varmt vatten. Om det inte finns tvål och vatten i närheten kan du använda handsprit.
  • Hosta och nys i armvecket. Genom att använda armvecket som skydd när du hostar eller nyser hindrar du virus från att fastna på dina händer eller att spridas i luften till andra människor.

Coronaviruset förändrar sig

Många virus förändrar sig och det bildas då nya varianter av viruset. Forskare och myndigheter undersöker vilka varianter som finns i världen. Oftast spelar det inte så stor roll att det bildas en ny variant. Men det är bra att forskare och myndigheter håller koll på de nya varianterna av coronaviruset, för att se om de smittar lättare, eller gör människor mer sjuka. De kan också se om en ny variant skulle göra att vaccinerna inte kan ge ett lika bra skydd mot sjukdomen covid-19. Vaccinerna som används idag skyddar bra mot alla varianterna av coronaviruset som hittills har upptäckts.

Om du är rädd och orolig

När det händer allvarliga saker som kan vara svåra att förstå kan man känna sig rädd eller orolig. Vissa är mer oroliga än andra och det är normalt att vi känner olika.

Prata med en vuxen om du är stressad, orolig eller funderar över något

Om du känner dig stressad eller orolig är det bra att prata med en vuxen du litar på. Det kan till exempel vara en förälder, en släkting, en tränare, lärare, eller din skolsköterska. Berätta vad du funderar över och hur du känner. Om du hellre vill prata med någon du inte känner finns det flera organisationer som erbjuder någon som lyssnar och ger stöd via chatt eller telefon. Här behöver du inte berätta vad du heter, om du inte vill.

Lista på organisationer som du kan ringa eller chatta med (UMO.se)

Ta reda på fakta om coronaviruset och tro inte på alla rykten

En del av det som sägs om coronaviruset och vaccinerna kan vara fel och är bara rykten. Det är därför bra att ta reda på fakta från en säker källa eller en vuxen du litar på. Du kan till exempel läsa mer om coronaviruset här:

Om du är orolig för vaccinationen

Om du är orolig för att ta vaccinationen kan du ta med dig någon du litar på när du ska vaccinera dig, till exempel en förälder eller en vän. Det går fort att få vaccinet, men innan sticket kan det hjälpa att prata om något som brukar göra dig glad.

Om du är orolig för att bli sjuk av vaccinet kan du tänka på att många människor i världen har tagit vaccinerna. Tester har visat att vaccinerna är säkra och att de ger ett bra skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. När man har fått vaccinet kan man få ont i armen och några kan få lite feber eller känna sig sjuka. Det här är helt normalt och kallas för biverkningar. Det är väldigt ovanligt att man får allvarliga biverkningar av vaccinerna.

Annat du kan göra om du känner dig stressad eller orolig

  • Tänk på positiva saker som till exempel att många har nu blivit vaccinerade och att allt håller på att bli mera vanligt igen.
  • Kom ihåg att göra saker som gör dig glad och som du gillar. Alla behöver ha roligt och göra sådant som de mår bra av. Du vet bäst själv vad du tycker är roligt. Kanske rita, pyssla, baka, spela spel, eller något annat du blir glad av.
  • När man oroar sig är det lätt att man hoppar över viktiga saker. Alla mår bra av att äta bra, sova tillräckligt länge på natten och röra på sig. Du kan till exempel gå ut och cykla eller träna med kompisar.

Hur vuxna kan prata med barn om coronaviruset

Här finns informations om vad du som är vuxen kan tänka på om du ska prata med barn om det nya coronaviruset.

Om du behöver prata med barn om coronaviruset