Just nu är allt inte som vanligt på grund av det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vissa går i skolan på distans, vi träffar kompisar och släktingar mindre än vi brukar och vi stannar hemma istället för att resa på semester. Det kan kännas tråkigt, men det finns saker du kan göra för att må bra och ha roligt även när allt inte är som det brukar.

Hela världen jobbar hårt med att få stopp på smittan just nu. Flera vaccin har kommit och just nu så vaccineras många vuxna. Som det ser ut nu kan mycket bli som vanligt i höst.

Vad är ett coronavirus?

Illustration av coronaviruset

Ett nytt virus har upptäckts i världen. Det tillhör familjen coronavirus. Därför kallas det för det nya coronaviruset. Virus kan göra folk sjuka. Om du blir smittad av det nya coronaviruset kan du få sjukdomen covid-19.

Virus är så små att vi inte kan se dem med ögat. Uppförstorat i mikroskop ser man att coronaviruset har små piggar på sig, som på en kungakrona. Corona betyder krona på latin. Därför kallas det för coronavirus, men det heter egentligen SARS-CoV-2.

Att vi inte kan göra allt vi brukar beror på att vi vill skydda så många som möjligt från att bli smittade av det nya coronaviruset. Och för att sjukhusen ska kunna ta hand om alla som behöver vård.

De flesta barn och ungdomar som blir smittade blir bara lite sjuka. De kan bli förkylda och få hosta och feber, och blir friska igen efter några dagar.

Detsamma gäller de flesta vuxna. Det viktigaste är att skydda personer som är äldre än 70 år och människor som redan har andra sjukdomar. De kan bli väldigt sjuka av viruset. Som tur är så är många äldre och även andra vuxna vaccinerade nu. De allra flesta vuxna kommer att ha fått minst en dos av vaccinet innan hösten. Då barn inte blir så sjuka av coronaviruset och vaccinet inte heller har testats så mycket på barn än, så får inte barn vaccination mot covid-19 ännu. Barn som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19 på grund av att de har någon annan allvarlig sjukdom kan få vaccin.

Alla kan hjälpa till genom att göra några enkla saker:

Läs mer om hur du kan hjälpa till längre ner på sidan.

Hur blir man smittad?

Du kan bli smittad när någon hostar eller nyser. Då kommer det ut små droppar i luften. Viruset finns i dropparna. Om du står nära kan du få dem i ansiktet och bli smittad.

Du kan också bli smittad om du får viruset på händerna och råkar peta dig i ansiktet. Då kan viruset komma in kroppen genom dina ögon, näsa och mun. Därför ska du tvätta händerna ofta och försöka att inte peta dig i ansiktet.

Det kan också smitta från personer som inte har sjukdomen fast det inte märks. Det är därför man ska försöka hålla avstånd till de man inte bor med.

Så här kan du hjälpa till

Barn som håller avstånd

Håll avstånd till andra människor

När du träffar människor du inte bor med är det bra att ha lite mer avstånd mellan varandra än ni brukar.

Barn och förälder sitter och läser

Stanna hemma när du är sjuk

Stanna hemma från skolan eller träningen om du är sjuk. Det gäller även om du bara är lite sjuk. Till exempel om du är snuvig eller har ont i halsen.

Stanna hemma i två dagar efter att du blivit helt frisk. Då smittar du ingen annan.

Barnhänder tvättar sig

Tvätta händerna ofta

Viruset fastnar lätt på händerna. Därför ska du tvätta händerna ofta. Du ska till exempel tvätta händerna när du kommer hem från skolan eller fritids.

Tvätta noga med tvål och varmt vatten. Om det inte finns tvål och vatten i närheten kan du använda handsprit (eller motsvarande handdesinfektionsmedel).

barn nyser

Hosta och nys i armvecket

Genom att använda armvecket som skydd när du hostar eller nyser hindrar du viruset från att fastna på dina händer eller att spridas i luften till andra människor.

barn vid skärm

Träffas utomhus eller digitalt

De som riskerar att bli allra sjukast av coronaviruset är de som är äldre än 70 år. Därför ska vi vara försiktiga när vi träffar äldre som inte har vaccinerats och människor som redan har andra sjukdomar just nu. De kan bli väldigt sjuka om de smittas.

Det går bra att träffas utomhus om alla är friska och om ni inte är för nära varandra. Ni kan även hålla kontakten på andra sätt, till exempel via datorn, telefonen eller sociala medier

Om du har det jobbigt hemma just nu

De flesta barn och ungdomar är trygga i sina hem. Men inte alla. Om du känner dig otrygg hemma och behöver någon att prata med finns det hjälp att få.

Läs mer på räddabarnen.se

För barn: Så funkar coronaviruset (film från 1177.se)

4 tips för att må bra under den här tiden

 1. Gör saker som gör dig glad och som du gillar
  Alla behöver ha roligt eller göra annat som de mår bra av. Det mesta kan du fortfarande göra, men kanske på andra sätt än tidigare. Du vet bäst själv vad du tycker är roligt. Kanske kan du testa att umgås med kompisar och släktingar via nätet. Kanske rita, pyssla, baka, spela spel, eller något annat du blir glad av.
 2. Gå ut och rör på dig och fyll på med bra energi
  Alla mår bra av att röra på sig, äta bra och att sova tillräckligt länge på natten. Kom ihåg att du fortfarande kan vara utomhus och cykla och träna med kompisar så länge du håller avstånd till andra människor. Om det är dåligt väder kan du och din familj träna inomhus, till exempel genom att följa ett träningspass på nätet eller via en träningsapp.
 3. Försök ha dina vanliga rutiner
  Att ha rutiner gör att du mår bra. Det är viktigt att äta frukost, lunch och middag och att gå och lägga dig och stiga upp på ungefär samma tider. Det är också bra att ha bestämda tider för skolarbetet och läxorna så att du kan göra andra roliga saker resten av tiden.
 4. Håll kontakten med kompisar och släktingar
  Det är viktigt att du fortsätter att prata med kompisar och andra som är viktiga för dig, till exempel dina morföräldrar eller farföräldrar. Det går bra att träffas utomhus om alla är friska och om ni inte är för nära varandra. Kom ihåg att ni även kan hålla kontakten på andra sätt, till exempel via datorn, telefonen eller sociala medier.

Om du är rädd och orolig

När det händer allvarliga saker som kan vara svåra att förstå kan man känna sig rädd eller orolig. Vissa är mer oroliga än andra och det är normalt att vi känner olika.

Prata med en vuxen om du är stressad, orolig eller funderar över något

Om du känner dig stressad eller orolig är det bra att prata med en vuxen du litar på. Det kan till exempel vara en förälder, en släkting, en tränare, lärare, eller din skolsköterska. Berätta vad du funderar över och hur du känner. Om du hellre vill prata med någon du inte känner finns det flera organisationer som erbjuder någon som lyssnar och ger stöd via chatt eller telefon.

Här finns en lista på organisationer som du kan ringa eller chatta med (UMO.se)

Ta reda på fakta om coronaviruset och tro inte på alla rykten

En del av det som sägs om coronaviruset kan vara felaktiga rykten. Det är därför bra att ta reda på fakta från en säker källa eller en vuxen du litar på.

Ibland kan det vara bra att ta en paus från nyhetsflödet. De vuxna i ditt hem eller i skolan håller koll. De berättar för dig om det finns viktiga nyheter.

Tänk på bra saker

Haka inte upp dig på alla dåliga nyheter. Tänk också på alla positiva saker som händer just nu. Till exempel att det kommer många nya roliga saker du kan göra på internet, och att människor är så bra på att hjälpa varandra när det behövs.

Tänk också på att de flesta inte blir väldigt sjuka av viruset. Och att det nu finns vaccin som kan skydda människor från att bli allvarligt sjuka. Det här kommer att gå över och det mesta kommer att bli som vanligt igen.

barn spelar boll

Byt ut oron mot en aktivitet

När man oroar sig är det lätt att man hoppar över andra viktiga saker. Om tankarna mest får dig att må dåligt kan du försöka göra något annat. Alla mår bra av att röra på sig, äta bra och att sova tillräckligt länge på natten. Kom ihåg att du fortfarande kan leka, cykla och träna utomhus med dina kompisar så långe du håller avstånd till andra människor.

Informationsmaterial

Affischer riktade till barn och unga med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förhindra smittspridning samt tips på vad du kan göra för att må bra under den här tiden:
Informationsmaterial till barn och unga