Information till restauranger och krogar med anledning av covid-19

Folkhälsomyndigheten föreskriver, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet ska vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19.

Nyhet 28 april: Studentfirandet blir småskaligt i år

Nya allmänna råd: Håll avstånd och ta personligt ansvar (nyhet 1 april 2020)

Åtgärder för att minska risk för smittspridning

  • Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
  • Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal ska bära ut beställningarna.
  • Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.
  • Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.
  • Restauranger och after-ski-verksamhet på skidorter omfattas av reglerna.

Ansvar

Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare. Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven.

Föreskrift

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m.

Läs mer

Frågor och svar om de nya reglerna för restauranger, krogar m.m.

FAQ about the new legislation for restaurants, bars, etc

Folkhälsomyndigheten rekommenderar försiktighet inför resor till alla semesterorter Nyhet 19 mars 2020

Nya regler för restauranger och krogar Nyhet 25 mars 2020

Gå till toppen av sidan