Utlandsfödda och personer med ADHD intervjuas

Just nu görs fördjupade intervjuer med två av riskgrupperna för spelproblem, personer med en ADHD-diagnos respektive utlandsfödda. Genom ökade kunskaper om utsatta grupper får Folkhälsomyndigheten bättre möjligheter att vidareutveckla det förebyggande arbetet. Intervjustudierna genomförs av forskare vid Karolinska Institutet.

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att undersöka spel om pengar i befolkningen i stort och i olika delgrupper. Som ett led i arbetet för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen behöver särskild vikt fästas vid de grupper som löper störst risk att drabbas av ohälsa. Personer med ADHD och personer med utländsk bakgrund är två av de grupper som löper större risk att drabbas av spelproblem än befolkningen i övrigt. I Sverige saknas idag fördjupade kunskaper om spel om pengar och erfarenhet av spelproblem bland personer i dessa grupper. Folkhälsomyndigheten har därför gett forskare i uppdrag att göra kvalitativa intervjustudier i dessa grupper.

Spelproblem bland utlandsfödda

Enligt Folkhälsoenkäten har 7 procent av personer födda utanför Europa ett riskabelt spelande jämfört med 3 procent bland personer födda i Sverige, trots att andelen som spelar är betydligt lägre bland personer födda utanför Europa (Folkhälsomyndigheten 2021). Anders Nilsson, forskare vid Karolinska Institutet, leder intervjustudien om spelrelaterad hälsa bland utlandsfödda. Tillsammans med sitt team intervjuar han vuxna personer som är födda i Mellanöstern, Afghanistan eller Nordafrika och som har upplevt negativa konsekvenser av sitt spelande.

ADHD och spelproblem

Studien om spelrelaterad hälsa bland personer med ADHD leds av KI-forskarna Lotta Borg Skoglund, som är docent, överläkare och specialist i psykiatri, och Lisa Thorell, docent i psykologi. De genomför intervjuer bland 18–55-åringar med ADHD-diagnos och erfarenhet av spelproblem.

Spelproblem har samband med svårigheter att kontrollera impulsivitet, vilket spelar en central roll i ADHD.

Deltagare sökes

Om du är intresserad av att själv delta eller har information eller kontakter som kan underlätta rekryteringen av deltagare kan du kontakta Lotta Borg Skoglund (lotta.borgskoglund@smartpsykiatri.se) respektive Anders Nilsson (anders.nilsson.2@ki.se).

Läs mer