Omsättningen på spelmarknaden ökade 2021

I spelinspektionens årsredovisning framgår det att omsättningen på spelmarknaden var 26 miljarder under år 2021, en ökning med 5 procent jämfört med året innan. Ökningen skedde främst inom kommersiellt onlinespel, statliga lotterier och spelautomater.

Spelinspektionens årsredovisning 2021 presenterar myndighetens arbete inom tillsyn, tillstånd, regelutveckling, självavstängningsregistret samt analys och information.

Arbetet för ökad kanalisering prioriterades under året

I likhet med år 2020 kunde Spelinspektionen inte genomföra tillsyn på plats hos licenshavare på grund av pandemin. Man har däremot kunnat genomföra tillsyn av regelefterlevnaden på spelsidor och arbetat med åtgärder för att öka kanaliseringen av spelande till de bolag som har licens i Sverige. I slutet av året fanns 24 aktiva förbudsförelägganden från Spelinspektionen. Sju bolag hade fått sina förbud återkallade, eftersom de i enlighet med besluten hade upphört att rikta sig mot den svenska marknaden.

Omsättningen på spelmarknaden ökade 2021

Omsättningen på spelmarknaden har ökat jämfört med åren 2018, 2019 och 2020, trots att covid-19-pandemin innebar en begränsning av spelmöjligheter, som att Casino Cosmopol stängdes och öppnades för sommaren 2021. Regeringen införde även tillfälliga lagändringar på spelmarknaden under pandemin, till exempel begränsningar på insättning för vissa spelformer och begränsning av bonuserbjudanden. 2021 var omsättningen 26 miljarder kronor, en ökning med 5 procent jämfört med året innan. Ökningen skedde främst inom kommersiellt onlinespel, statliga lotterier och spelautomater.

Antalet som stängt av sig från spel via spelpaus.se fortsätter öka

Antalet avstängda personer i det nationella själavstängningsregistret Spelpaus.se uppgick i slutet av 2021 till 71 000, jämfört med cirka 60 000 i slutet av 2020. 68 procent stängde av sig tills vidare. 25 procent var kvinnor och 75 procent män och fördelningen mellan kvinnor och män var ungefär densamma oavsett avstängningsalternativ (1, 3, 6 månader eller tills vidare).

Läs mer

Spelinspektionens årsrapport 2021 (Spelinspektionen.se)