Här kan du som har eller ansöker om serveringstillstånd läsa om vem som ska lämna in en restaurangrapport. Du får veta vad en restaurangrapport är, hur du kan förbereda dig och vilka uppgifter som ska lämnas in till Folkhälsomyndigheten.
Alla som har ett stadigvarande serveringstillstånd för alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat ska lämna in en så kallad restaurangrapport om sin försäljning och sina inköp varje år. Restaurangrapporten ska innehålla uppgifter för det senaste kalenderåret, det vill säga från den 1 januari till den 31 december. Restaurangrapporten ska lämnas in senast den 1 mars via Folkhälsomyndighetens e-tjänst eller direkt till den kommun där serveringsstället finns.
- Om du har fått ditt serveringstillstånd efter den 1 januari ska du göra en restaurangrapport för den del av året som du har drivit verksamheten.
- Om du har upphört med din verksamhet ska du göra en restaurangrapport för den del av året som du har drivit verksamheten.
Det finns undantag från att behöva lämna en restaurangrapport. Kontakta din kommun eftersom den bedömer vad som gäller varje enskild tillståndshavare.
Vad behöver du förbereda?
Du kan göra mycket av jobbet i förväg om du samlar de uppgifter som ska lämnas i restaurangrapporten systematiskt under årets gång.
Se över ditt kassaregister så att
- alla dryckesslag med eventuellt alkoholhaltsintervall samt alkoholdrycksliknande preparat är programmerat,
- försäljningen av mat kan redovisas.
Under året är det dessutom bra att löpande sammanställa
- alla inköp av alkoholdrycker,
- alla inköp av alkoholdrycksliknande preparat,
- mängden av egenkryddad snaps.
När du rapporterar inköpta volymer av alkoholdrycker finns några intervall för alkoholhalten som kan vara bra att känna till. I restaurangrapporten ska du dela upp de inköpta volymerna efter alkoholhalt.
I tabellen kan du se vilka intervaller som gäller för respektive alkoholdryck och alkoholhaltiga preparat.
Tabell 1. Tabellen anger intervaller för alkoholhalt för varje inköpt vara som ska rapporteras.
| Inköpt vara |
Intervall för alkoholhalt (volymprocent) |
Intervall för alkoholhalt (volymprocent) |
Intervall för alkoholhalt (volymprocent) |
| Spritdryck |
Över 2,25 högst 22,0 |
Över 22,0 |
– |
| Vin |
Över 2,25 högst 7,0 |
Över 7,0 högst 15,0 |
Över 15,0 högst 22,0 |
| Andra jästa alkoholdrycker |
Över 2,25 högst 7,0 |
Över 7,0 högst 15,0 |
Över 15,0 högst 22,0 |
| Starköl |
Över 3,5, högst 5,6 |
Över 5,6 |
– |
| Alkoholdrycksliknande preparat |
Över 2,25, högst 5,0 |
Över 5,0 |
– |
Vilka uppgifter ska du ha med?
De uppgifter som du ska lämna är
- normalpriser för spritdrycker, vin, andra jästa alkoholdrycker, starköl, folköl och alkoholdrycksliknande preparat,
- framställd volym av egenkryddad snaps,
- omsättning för mat, spritdrycker, vin, andra jästa alkoholdrycker, starköl, folköl, lättdrycker och alkoholdrycksliknande preparat,
- inköpta volymer för spritdrycker, vin, andra jästa alkoholdrycker, starköl och alkoholdrycksliknande preparat.
Vad innebär normalpris?
Normalpriset är det pris som du har satt i slutet av året för den mest sålda alkoholdrycken inom varje dryckeskategori och det mest sålda alkoholhaltiga preparatet. Du ska lämna uppgifter om
- normalpris inklusive moms,
- normalpris i hela kronor,
- volymen i hela centiliter.
Uppgift om egenkryddad snaps
Om du har gjort egen snaps ska du uppge volymen i hela liter.
Omsättning – uppge total försäljning
I kategorin omsättning ska du uppge den totala försäljningen för
- mat,
- alla varianter av alkoholdrycker,
- alkoholdrycksliknande preparat,
- lättdrycker.
Uppge vilka volymer du har köpt in
Du ska också uppge vilka volymer som du har köpt in under året. Uppge volymen för varje alkoholdrycksslag och volymen för de alkoholdrycksliknande preparat som har levererats till serveringsstället. Du får dock räkna av eventuella returer. Volymen ska vara i hela liter.
Så här lämnar du in din restaurangrapport
E-tjänst för rapportregistrering (atr.folkhalsomyndigheten.se)
- Logga in i e-tjänsten med ditt organisationsnummer och det lösenord som står tryckt på pappersblanketten som du får från kommunen.
- Fyll i dina uppgifter och var uppmärksam på eventuella felmeddelanden. Rätta i så fall det som är fel och gå vidare.
- Skicka in din rapport senast den 1 mars året efter rapporteringsperioden. Uppgifterna ska gälla perioden 1 januari–31 december.
- Passa på att skriva ut eller spara ner en kopia av dina inrapporterade uppgifter innan du loggar ut.
Bra att veta
- Genom att systematiskt under årets gång samla de uppgifter du ska lämna in kan du göra mycket av jobbet i förväg.
- Om du har flera serveringsställen behöver du lämna in en rapport för varje serveringsställe.
- Om du inte har någon försäljning att rapportera, behöver du ändå skicka in din rapport. Fyll i dina kontaktuppgifter och klicka på Skicka.
- Har du inte fått din rapport eller tappat bort den? Kontakta din kommun för att få en ny. Kommunen besvarar också dina frågor om restaurangrapporten.
- Om du inte kan använda e-tjänsten, fyller du i pappersblanketten och skickar tillbaka den till kommunen. Adressen står på blanketten.
Rapportera statistik
Du som tillverkar, importerar eller bedriver partihandel med alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat ska också rapportera in statistik över det till Folkhälsomyndigheten.
Rapportera statistik av försäljning och tillverkning av alkoholdrycker
Folkhälsomyndigheten sekretessprövar
De uppgifter som du lämnar in hanteras enligt offentlighets- och sekretesslagen. Därför gör vi alltid en sekretessprövning av vilka uppgifter som vi kan lämna ut om någon begär ut en rapport. Vi skyddar uppgifter om personliga eller ekonomiska förhållanden och lämnar inte ut dessa om det kan innebära skada eller men för dig eller dina närstående. Sekretessen för uppgifter i en allmän handling gäller i högst femtio år. När vi publicerar statistiken kan inga enskilda företag identifieras.
Lagstöd
Du behöver själv känna till vad som gäller enligt lag