Fall av salmonella i Sörmland del av större utbrott

Publicerad:
Kategori: Nyhet

Salmonellautbrottet på ett äldreboende i Sörmland är en del av ett större utbrott där ägg är den sannolika smittkällan. Det visar Folkhälsomyndighetens analys.

I utbrottet har personer i elva av landets regioner smittats av magsjukdomen salmonella. Hittills har 48 fall i landet visat sig ha koppling till utbrottet. Bland dessa finns 18 fall i Sörmland.

Genetiska jämförelser har visat att det är samma variant av salmonella som har orsakat alla sjukdomsfallen. Varianten har också påträffats hos en äggproducent. Äggen återkallades av producenten den 27 augusti.

Salmonella smittar oftast genom konsumtion av förorenade livsmedel. För att undvika att smittas är det viktigt att hantera och tillaga mat på ett sätt som förhindrar att bakterier får möjlighet att föröka sig. Salmonella dör av värme. Ju högre temperaturen är, desto kortare tid behövs för att mikroorganismerna ska dö. Salmonella dör nästan direkt vid ca 70 grader. Vid lägre temperaturer, till exempel 65 grader tar det något längre tid. Däremot överlever salmonella frysning.

– Salmonella dör när äggulan blir trögflytande och krämig. En äggula som är fast, krämig men inte rinnig har med god marginal upphettats tillräckligt för att salmonella ska dö. Detta gäller både stekt och kokt ägg, säger biträdande statsepidemiolog Stephan Stenmark.

Små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar är särskilt sårbara för salmonella, men sjukdomen är i de flesta fall inte särskilt farligt.

Folkhälsomyndigheten samverkar med regionala smittskyddsenheter, länsstyrelser, kommuner, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelsverket i utredningen av utbrottet.

Läs mer