Uppdaterad 21 augusti 2018

Fortsatt ökning för nätbaserade spel

Lotteriinspektionens sammanslagna kvartalsstatistik för perioden januari–september 2015 visar på en svag ökning i omsättning för den reglerade spelmarknaden. Spel på nätet fortsätter öka medan folk spelar allt mindre på landbaserade spel.

Jämförelsen baseras på motsvarande period 2014. Nettoomsättningen för de reglerade bolagen var 11,7 miljarder kronor vilket motsvarar en ökning med en procent. Det är fortfarande bland de nätbaserade spelen vi kan se en ökning medan spel på landbaserade motsvarigheter fortsätter minska.

Omsättningen för oreglerade spelbolag, det vill säga spelbolag utan tillstånd i Sverige, var under samma period 3 miljarder kronor, motsvarande en ökning med 4 procent jämfört med 2014. Oreglerade bolag utgör 54 procent på den nätbaserade marknaden, och drygt 21 procent av den totala spelmarknaden i Sverige.

Reglerade och oreglerade spelbolag hade under de nio första månaderna 2015 investerat 2,3 miljarder kronor i spelreklam. Detta är en minskning med nio procent jämfört med motsvarande period 2014. De oreglerade spelbolagen står för majoriteten av investeringarna med drygt 1,6 miljarder kronor.

*Alla omsättningssiffror avser en jämförelse med samma period 2014 och har i många fall avrundats. Omsättning saknas för några av de mindre rikslotterierna, landbaserat bingo, restaurangkasinon samt lokala och regionala lotterier. Omsättning för aktörer utan tillstånd i Sverige hämtas från H2 Gambling Capital och Lotteriinspektionens omvärldsanalys.

Lotteriinspektionens statistik

Relaterade nyheter

Lotteriinspektionens halvårsstatistik