Uppdaterad 21 augusti 2018

Ny kamratförening för spelare och anhöriga öppnar i Trollhättan

Den 1 september öppnade en kamratstödjande spelberoendeförening i Trollhättan. Totalt ingår nu åtta kamratstödjande lokalföreningar i den rikstäckande organisationen Spelberoendes Riksförbund. Redan första dagen kom åtta personer till den öppna mötesverksamheten.

I år har två nya spelberoendeföreningar startat: i januari startade Staffanstorp en förening och nu tillkom Trollhättan. Dessa nyöppnade spelberoendeföreningar utgör tillsammans med lokalföreningarna i Borlänge, Göteborg, Halmstad, Luleå, Malmö och Stockholm Spelberoendes Riksförbund (SBRF). Samtliga välkomnar både spelare och anhöriga.

Spelberoendes Riksförbund bildades år 2000 och är partipolitiskt och religiöst obundet. Lokalföreningarna arbetar framför allt med kamratstödjande verksamhet för personer som har problem med sitt spelande och deras anhöriga. Riksförbundet arbetar med att stödja lokalföreningarna, informationsspridning och med att påverka beslutsfattare inom spelpolitiska frågor.

Trollhättans förening kommer att ha öppen mötesverksamhet varje tisdag. Patrik Axelsson som är rådgivare för Göteborgs spelberoendeförening tror att föreningen har möjlighet att nå ut många personer och platser där det finns ett behov av stöd:

- Jag tror att starten av en förening i Trollhättan kan få stor betydelse för ett stort område; Västra Götaland, Bohuslän, Dalsland, Skaraborg och delar av Värmland, där det i erbjuds väldigt lite eller inget stöd eller hjälp alls.

SBRF:s ordförande Kim Grahn är positiv till att fler föreningar ansluter sig till förbundet:

- Det känns jättebra att föreningen kommer igång. Etablering på orten känns väl förberedd och de har haft mycket hjälp av Trollhättans kommun.

Läs mer om de olika lokalföreningarna

Föreningsseminarium 20–21 november i Göteborg

Idéburna organisationer utgör en viktig del av det förebyggande arbetet mot spelproblem. Årligen arrangeras ett föreningsseminarium för spelfrågor som finansieras av Folkhälsomyndigheten. Detta år arrangeras seminariet i samverkan mellan föreningarna SBRF, riksförbundet Spelkontroll och Spelstopp. Nu och tar plats i Göteborg den 20–21 november. Program för seminariet håller just nu på att ta form och kommer publiceras här inom kort.

Läs mer om föreningsseminariet 2015

Relaterad information

Fram till den 30 september kan ideella organisationer vars huvudsakliga verksamhet är förebyggande arbete mot spelproblem söka medel från Folkhälsomyndigheten.
Läs mer om kriterier för ansökan