Uppdaterad kunskap om spelens riskpotential

De flesta spel kan ge spelproblem, men vissa är mer riskabla än andra. På Folkhälsomyndighetens kunskapswebb spelprevention.se finns information om vad som gör spel riskfyllda. Denna är nu uppdaterade utifrån den nyligen publicerade Swelogs-rapporten om longitudinella samband.

Spelens utformning och spelmiljön är en direkt riskfaktor för spelproblem, till skillnad från indirekta riskfaktorer som till exempel hur vi mår eller bakgrundsfaktorer som kön och ålder. Hur spelen är utformade och tillhandahålls påverkar risken för att utveckla spelproblem hos dem som spelar. Att förändra de faktorer som gör spelen riskfyllda är ett viktigt område för det förebyggande arbetet.

Sambandet mellan spelproblem och olika spelformer är tydliga. Sambanden är också longitudinella, vilket visar sig i befolkningsstudien Swelogs – Swedish longitudinal gambling study. Det innebär att när vi följer personer över tid ser vi att de som spelar på spel med hög riskpotential vid första mätningen har en ökad risk att utveckla spelproblem i efterföljande mätningar jämfört med dem som spelade spel med lägre riskpotential.

– Förutom att förändra riskfaktorer i själva spelen bör vi även begränsa tillgängligheten till och efterfrågan på spel med hög riskpotential för att förebygga spelproblem, säger Jessika Spångberg, utredare på Folkhälsomyndigheten.

På sidan om "Spelformer och risknivå" finns uppdaterade data om sambanden mellan riskpotential och problemspelande.

Spelformer och risknivå

Faktabladet visar hur vi mäter riskpotential i spel

För att avgöra hur riskfyllt ett spel är väger Folkhälsomyndigheten samman sju faktorer i spelen och poängsätter dem. Ju högre poäng, desto högre riskpotential. I faktabladet finns information om faktorerna och hur olika spel relaterar till dessa. Utvecklingen på spelmarknaden går fort och riskpotential i olika spel kan snabbt förändras genom förändringar i speldesign och utifrån vilka kanaler de sprids genom.

På spelprevention.se finns även information om bland annat spelproblem, unga och spel, förebyggande arbete och arenor, statistik, material och stöd.

Läs mer